GALETTE DES ROIS: Francouzský tříkrálový koláč

Zatímco u nás se na Tři krále sundávají ozdoby z vánočních stromečků, v některých zemích slavnostní program pokračuje. 6. ledna se slaví jako Den zjevení páně (epifanie): je to den, kdy mudrcové přicházejí poklonit se Ježíši Kristu. Původně tímto svátkem vrcholily oslavy adventu, teprve později se začal slavit více Štědrý den (den narození Krista).

Ve Francii je s oslavou tohoto dne spojený dezert s názvem galette des rois, v překladu koláč králů. Tradičně se na něj pokládá papírová koruna, kterou získá ten, kdo v koláči najde „fève“, keramickou nebo porcelánovou figurku, případně fazoli. K této galetce se servíruje sklenka šampaňského nebo cideru.

Základem galette des rois je listové těsto (pâte feuilletée). Náplň je předmětem mnoha diskuzí a každý může zvolit trošku jinou variantu. Galette můžete naplnit buď čistě mandlovým krémem, nebo krémem s názvem frangipane. Ten vychází ze zmíněného mandlového krému, smíchá se ale s klasickým cukrářským (žloutkovým) krémem. Poměr může být různý. Francouzi se shodnou maximálně na tom, že se na tomto neshodnou. Já volím variantu smíchání obou krémů, jednoduše proto, že je to vynikající.

Galette des rois - francouzský tříkrálový koláč

Reel s videoreceptem najdete na Instagramu nebo na YouTube!

Recept na galette des rois

Co potřebujete (z tohoto množství vyrobíte galetku na celou šířku plechu nebo 2 galetky s průměrem cca 20 cm)

  • 500 g listového těsta

Mandlový krém

  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 100 g mandlové moučky
  • 2 vejce

Cukrářský krém

  • 250 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 2 žloutky
  • 20 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový lusk (nebo kvalitní vanilkový extrakt)

Jak na to

Náplň – mandlový krém

  1. V misce promícháme lžící změklé máslo s cukrem a mandlovou moučkou.
  2. Do vzniklé pasty po jednom přidáme vejce a vždy dobře promícháme.
  3. Krém dejte do chladu.

Náplň – cukrářský krém

  1. V misce rozmícháme zbývající mléko a žloutky s cukrem, moukou a kukuřičným škrobem tak, aby vznikla hladká směs bez hrudek.
  2. Do hrnce nalijeme zbývající mléko, přidáme semínka z vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt) a přivedeme k varu.
  3. Do misky se žloutkovou směsí přidáme naběračku horkého mléka a metličkou ihned rozmícháme. Obsah misky nyní můžeme vylít přímo do hrnce k horkému mléku.
  4. Promícháme a přivedeme k varu, poté snížíme teplotu. Pár minut vaříme na mírném ohni za stálého míchání. Krém krásně zhoustne.
  5. Nyní můžeme hrnec sundat z plotny, povrch krému přikryjeme potravinovou fólií a necháme zchládnout.

Dokončení

  1. Jakmile je cukrářský žloutkový krém vychlazený, smícháme ho s mandlovým krémem a metličkou dobře propojíme. Náplň máme připravenou.

Poskládání koláče

  1. Z listového těsta vykrojíme dva stejně velké kruhy. Velikostí by měl kruh odpovídat celé šířce plechu, případně můžete udělat dvě menší galetky o průměru cca 20 cm. Abyste měli pravidelný kruh, položte si na vyválené těsto talíř nebo spodní část formy na pečení a obkrojte ji nožem.
  2. Na plech dáme pečicí papír a na něj položíme první kolo těsta. Namažeme na něj všechen krém s tím, že necháme volný cca 1,5cm okraj. Do libovolného místa vložíme fazoli.
  3. Okraj těsta lehce navlhčíme vodou. Na náplň položíme druhé kolo těsta a dobře k sobě přitlačíme okraje, aby se těsta spojila. Okraj můžeme pospojovat také stlačením vidličky. Na spojení těst si dejte záležet, aby vám při pečení těsto nevyteklo.
  4. Na horní těsto nyní může ostrým nožem vykrojit ozdobný vzor. Připravenou galetku potřeme vejcem.
  5. Pečeme 10 minut na 200 °C a 20-30 minut na 180 °C. Koláč by měl mít po upečení krásně zlatou barvu.Galette des rois - francouzský tříkrálový koláč
Shrnutí
recipe image
Recept na
GALETTE DES ROIS: Francouzský tříkrálový koláč
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *