Chutě Afriky jsou jednoduchá jídla plná divokého koření. Vždy se připravují z v Africe snadno dostupných ingrediencí. Pro nás tedy mohou být etiopská jídla krásnou exotikou, rozhodně ale nejsou složitá na domácí přípravu. Dušená červená čočka s názvem mesir wat (také misr wat nebo misir wat) je jedním z typických dušených jídel (takzvaných wat), které se v Etiopii připravují. Typické je použití směsi koření Berebere, které u nás není moc dostupné, jídlo si tedy připravíme za použití jednotlivých druhů koření, které směs obsahuje. Pro přípravu se také používá přepuštěné kořeněné máslo niter kibbeh, což je máslo dochucené zázvorem, česnekem a dalším kořením. Mesir wat se tradičně servíruje s nadýchaným etiopským chlebem injera.
Recept na dušenou etiopskou čočku Mesir wat
Co potřebujete
- 1 hrnek (200 g) červené čočky
- 1 lžíci másla niter kibbeh / případně můžete nahradit kokosovým olejem
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- půl lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- půl lžičky mletého chilli
- půl lžičky černého pepře
- 2 lžíce rajčatového pyré (nebo 1 čerstvé rajče)
- 2 hrnky (500 ml) zeleninového vývaru nebo vody
- sůl
- volitelné: čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobení
Jak na to
- Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej nebo máslo.
- Nakrájejte cibuli nadrobno, česnek a zázvor nasekejte. Nasypejte vše dohromady do hrnce a nechte opékat pár minut. Cibule během této doby zesklovatí, česnek a zázvor se rozvoní.
- Přidejte veškeré koření: uzenou papriku, koriandr, římský kmín, chilli a černý pepř. Asi minutku promíchávejte koření s cibulí, zázvorem a česnekem, koření se během chvilky krásně rozvoní. Po celou dobu ale směs míchejte, aby se koření nespálilo.
- Přilijte rajčatové pyré a promíchejte s kořením.
- Nyní můžete přisypat červenou čočku a zalít ji vodou.
- Promíchejte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a vařte 15 minut na nízký plamen – stačí, když bude čočka lehce probublávat.
- Pokud by se vám ke konci vaření příliš vyvařila voda, přidejte cca 50 ml. Nakonec dochuťte solí.
- Před podáváním lehce posypte nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Servírujte s pečivem – ideální je etiopský chléb injera – případně s bílou rýží.
Diky moc za recept, manzelovi moc nechutnaji polevky z cervene cocky, tak jsem hledala inspiraci, jak upotrebit cervenou cocku a tenhle recept nam oboum zachutnal, takze jsem urcite nedelala naposledy.
Hezký den, jsem moc ráda, že chutnalo! U nás ji děláváme celkem často, hlavně proto, že je to rychlovka z jednoho hrnce a přitom chutná 🙂
Dobrý den,
recept mě velmi zaujal, ale mám strach, jestli není výsledné jídlo moc pálivé? Když bych vynechala chilli a nahradila normální paprikou, myslíte, že by jídlo bylo vhodné i pro děti a lidí s nemocným žlučníkem?
Nebo můžete mi případně doporučit jiné jednoduché jídlo, vhodné na rodinný tábor (včetně malých dětí) na večeři k tématu Afrika?
Hezký den, myslím, že jste vybrala dobře! Pro děti určitě vynechte chili, můžete přidat buď sladkou papriku, nebo více rajčat. Dětem rajčatovější verze často chutná více. Nebojte se dochutit nebo doladit recept podle svých chutí 🙂 Ať se povede! Petra