Rosolje. Nenechte se odradit ani zvláštním jménem, ani tím, že je to salát z červeného řepy se zakysanou smetanou a majonézou. Není to možná typický lehký letní salát, ale chuťově je výborný.
Sladkou červenou řepu v tomto estonském salátu doplňují jemné vařené brambory, slaný sleď, kyselkavé okurky a krémový dresink. Asi jako u nás má každý svůj ověřený recept na bramborový salát, stejně tak i s rosolje se dá experimentovat, přidávat nebo ubírat ingredience. Nejčastěji se přidává jablko, uzené maso nebo uzenina a na dochucení křen či čerstvé bylinky. Pokud si chcete připravit vegetariánskou verzi, vynechte sledě, za mě ale dodává salátu skvělou chuť. Běžně se používá nakládaný nebo nasolený sleď, u nás je běžně k dostání naložený v oleji v konzervě. Co by u rosolje na stole nemělo chybět, je kousek žitného chleba, který tvoří jeden z pilířů estonské kuchyně.
Rosolje se v Estonsku servíruje jako součást slavnostní tabule během oslav nebo svátků. Podobná jídla najdete také v mnoha sousedních státech (směrem na východ i na sever), ať už v podobě čistě bramborového salátu, bramborového salátu s rybou nebo salátu s červenou řepou.
Recept na salát z červené řepy
Co potřebujete
- 3 červené řepy (cca 400 g)
- 2 středně velké brambory (200 g)
- 2 nakládané okurky
- 100 g nakládaného sledě
- 1 cibule
Dresink
- 150 ml majonézy
- 150 g zakysané smetany
- tekutina z nakládaček (cca 3 lžíce)
- 1 lžička hořčice
- sůl
- černý pepř
Pro lehčí verzi můžete část majonézy nebo zakysané smetany nahradit bílým jogurtem.
K servírování
Jak na to
- Brambory ve slupce omyjte a poté je celé uvařte. Jakmile jsou uvařené (zkontrolujte si to tak, že do brambor zapíchnete nůž nebo vidličku), horké je oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Červenou řepu můžete připravit několika způsoby: buď ji vcelku uvařit, nebo upéct v alobalu. Můžete použít i předvařenou řepu. Jakmile je řepa měkká, oloupejte ji a nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory.
- Cibuli nakrájejte najemno, okurky nakrájejte na kolečka, která poté překrojte napůl. Sledě nakrájejte nebo natrhejte na kousky.
- Smíchejte ingredience na dresink, ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl nebo tekutinu z okurek.
- Jakmile jsou brambory i červená řepa vychladlé, můžete salát dokončit, tedy smíchat všechny ingredience na salát s hotovým dresinkem.
- Ozdobte salát plátky vařeného vajíčka a servírujte s žitným chlebem.