ROSOLJE: Estonský salát z červené řepy, brambor a sleďů

Rosolje. Nenechte se odradit ani zvláštním jménem, ani tím, že je to salát z červeného řepy se zakysanou smetanou a majonézou. Není to možná typický lehký letní salát, ale chuťově je výborný.

Sladkou červenou řepu v tomto estonském salátu doplňují jemné vařené brambory, slaný sleď, kyselkavé okurky a krémový dresink. Asi jako u nás má každý svůj ověřený recept na bramborový salát, stejně tak i s rosolje se dá experimentovat, přidávat nebo ubírat ingredience. Nejčastěji se přidává jablko, uzené maso nebo uzenina a na dochucení křen či čerstvé bylinky. Pokud si chcete připravit vegetariánskou verzi, vynechte sledě, za mě ale dodává salátu skvělou chuť. Běžně se používá nakládaný nebo nasolený sleď, u nás je běžně k dostání naložený v oleji v konzervě. Co by u rosolje na stole nemělo chybět, je kousek žitného chleba, který tvoří jeden z pilířů estonské kuchyně.

Rosolje se v Estonsku servíruje jako součást slavnostní tabule během oslav nebo svátků. Podobná jídla najdete také v mnoha sousedních státech (směrem na východ i na sever), ať už v podobě čistě bramborového salátu, bramborového salátu s rybou nebo salátu s červenou řepou.

Recept na salát z červené řepy

Co potřebujete

  • 3 červené řepy (cca 400 g)
  • 2 středně velké brambory (200 g)
  • 2 nakládané okurky
  • 100 g nakládaného sledě
  • 1 cibule

Dresink

  • 150 ml majonézy
  • 150 g zakysané smetany
  • tekutina z nakládaček (cca 3 lžíce)
  • 1 lžička hořčice
  • sůl
  • černý pepř

Pro lehčí verzi můžete část majonézy nebo zakysané smetany nahradit bílým jogurtem.

K servírování

  • 2 uvařená vejce
  • žitný chleba

Jak na to

  1. Brambory ve slupce omyjte a poté je celé uvařte. Jakmile jsou uvařené (zkontrolujte si to tak, že do brambor zapíchnete nůž nebo vidličku), horké je oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. Červenou řepu můžete připravit několika způsoby: buď ji vcelku uvařit, nebo upéct v alobalu. Můžete použít i předvařenou řepu. Jakmile je řepa měkká, oloupejte ji a nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory.
  3. Cibuli nakrájejte najemno, okurky nakrájejte na kolečka, která poté překrojte napůl. Sledě nakrájejte nebo natrhejte na kousky.
  4. Smíchejte ingredience na dresink, ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl nebo tekutinu z okurek.
  5. Jakmile jsou brambory i červená řepa vychladlé, můžete salát dokončit, tedy smíchat všechny ingredience na salát s hotovým dresinkem.
  6. Ozdobte salát plátky vařeného vajíčka a servírujte s žitným chlebem.
Shrnutí
recipe image
Recept na
ROSOLJE: Estonský salát z červené řepy, brambor a sleďů
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *