Muhammara je oblíbený dip z pečených paprik, kterých pochází ze syrského města Aleppo. V překladu znamená slovo muhammara (arabsky محمرة ) “načervenalá” nebo “narudlá”, a to podle rudé barvy, kterou dipu propůjčují červené papriky. Pro přípravu se používají tzv. Aleppo chilli papričky, místo nich ale můžete použít dostupnější kajenský pepř.
Velmi často se jí jako mezze, tedy jako chuťovka k pití. Nejčastěji se servíruje jen s pita chlebem, může se servírovat také jako pomazánka, omáčka ke kebabu, grilovanému masu nebo k rybě. Oblíbený je v írácké, syrské a turecké kuchyni, tedy v oblasti tzv. Levantu. Tradičně se připravovala omáčka v hmoždíři, dnes se připravuje častěji za pomoci mixéru.
Připravuje se z velmi dostupných ingrediencí, jedinou výjimkou je melasa z granátového jablka. Jedná se sladko-kyselý sirup, který dodává dipu velmi příjemnou chuť. Na tuto melasu jsem narazila buď ve specializovaných obchodech nebo ve zdravých výživách, cena se pohybuje kolem 60-70 Kč za 300 ml. Kromě dipů ji poté můžete použít třeba do salátů nebo na sladké pečení.
Recept na paprikový dip muhammara
Co potřebujete
- 2 velké červené papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek vlašských ořechů
- půl hrnku strouhanky
- 2 lžíce melasy z granátového jablka
- 1 lžička kajenského pepře (nebo 1 lžíce Aleppo chilli papričky)
- 1 lžička kmínu
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička soli
- Na ozdobu: olivový olej, hrst čerstvé petržele
Jak na to
- Papriky omyjte a lehce je potřete ze všech stran olejem. Pečte v troubě na 250 °C (ideálně program gril). Papriky několikrát otočte, aby se opekly ze všech stran. Jsou hotové, jakmile budou mít ze všech stran tmavé skvrny.
- Opečené papriky dejte do misky a zakryjte ji potravinářskou fólií, aby se papriky zapařily. Po deseti minutách jsou papriky připraveny na loupání.
- Oloupejte slupku paprik, odstraňte zelený stonek i semínka.
- Do mixéru dejte česnek, opečené papriky, ořechy a veškeré koření. Rozmixujte dohladka.
- Hotový dip z pečených paprik servírujte s kapkou olivového oleje a ozdobený petrželí.





