Tyto čínské knedlíčky si zamilujete! Mají skvěle dochucenou masovo-zeleninovou náplň, jemné těsto a zespodu křupavou krustičku. Nejsou tak známé jako xiao long bao neboli šanghajské knedlíčky, které se servírují s polévkou. Sheng jian bao (生煎包) jsou takovými jejich většími bratranci, ale rozhodně by se na ně nemělo zapomínat! Pocházejí ze stejného města, ale připravují se jiným způsobem: nejprve se opečou a poté se dusí v páře. To vše na jedné pánvi, nebojte se tedy, že by šlo o něco složitého!
I když pro Evropany se toto jídlo bude hodit spíš na oběd nebo na večeři, v čínské Šanghaji se jí hlavně na snídani. Připravují se na velkých pánvích, kde se naskládají jeden vedle druhého, někdy proto místo kulatého tvaru mají spíš tvar čtvercový. Můžete si je připravit ve větší i menší velikosti, chce to ale trochu trpělivosti, takže ty moje vyšly ne jako knedlíčky, ale jako knedlíky 🙂
Recept na čínské knedlíčky sheng jian bao
Co potřebujete (na 10 větších nebo 15 menších knedlíčků)
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 ml vody
- půl lžičky sušeného droždí
Na náplň
- 300 g mletého vepřového masa
- půl hrnku čínského zelí
- hrst hub (ideálně shiitake, zkoušela jsem i se žampiony)
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce ústřicového omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru krystal
Na zalití
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- půl hrnku vody
Na ozdobu
- 1 jarní cibulka
- černý sezam
Jak na to
- Smíchejte mouku s droždím a teplou vodou. Vypracujte hladké těsto a nechte ho půl hodiny kynout.
- Nakrájejte jarní cibulku nadrobno, zázvor nastrouhejte, česnek propasírujte, čínské zelí a houby nakrájejte nadrobno. Smíchejte tyto ingredience s vepřovým masem a přidejte dochucovadla: ústřicovou omáčku, sojovou omáčku, sůl a cukr. Promíchejte.
- Rozdělte na 12 kousků. Každý z kousků vyválejte na tenkou kulatou placku. Do středu dejte lžíci náplně. Postupně skládejte těsto do středu, dokud náplň neobalíte. Všechny konce nahoře spojte a zamotejte, aby se spojily tak, jak vidíte na obrázku.
- Zahřejte na pánvi trochu sezamového oleje a položte na ně knedlíčky. Nechte pár minut opékat dozlatova. Mezitím smíchejte škrob s vodou a vylijte trochu této směsi na pánev tak, abyste vytvořili cca půlcentrimetrovou vrstvu kolem knedlíčků. Zakryjte pokličkou a vařte 3-5 minut, dokud se voda nevypaří.
- Kolem knedlíčků se vytvoří tenká křupavá vrstva, kterou můžete buď sníst s knedlíčky nebo ji oloupat.
- Zespodu by měla být na knedlíčcích opečená zlatavá vrstva, zatímco uvnitř na povrchu budou krásně jemné a vláčné.
- Před servírováním posypejte čínské knedlíčky čerstvou jarní cibulkou a černým sezamem.
Knedlíčky se mohou připravovat s různými náplněmi: pokud vám tedy nechutná vepřové maso, můžete jej zkusit vyměnit za kuřecí maso nebo krevety. Stejně tak se nebojte experimentovat se zeleninou, kterou do knedlíčků přidáte. V některých verzích se dokonce připravují úplně bez zeleniny jen s ochuceným masem.
Dobrý den,
díky za recept, zkoušela jsem jen s mletým masem a zázvor jsem dala sušený, a jsou skvělé 🙂
Chtěla jsem se zeptat, zda se dají hotové zbylé knedlíčky zmrazit? Díky a přeju pěkný den
RD