Jedním z důvodů, proč je asijská kuchyně tak oblíbená, je že zvládá perfektní sladit a zkombinovat různé chutě: pikantní, slané, sladké, kyselé. A skvěle to sedí i na tento salát s trochu krkolomným názvem Gỏi gà bảp cải. Křupavá zelenina (především mrkev, bílé a červené zelí) je doladěná výraznou omáčkou a jemným kuřetem, nesmí chybět ani čerstvé bylinky, arašídy a křupavá šalotka.
Pojďme si teď dát malou lekci vietnamštiny a rozluštit, co název salát znamená. Gỏi je vietnamský výraz pro salát, gà znamená kuře, bảp cải znamená zelí. Gỏi gà bảp cải je tedy v překladu salát se zelím a kuřecím masem. Saláty se ve Vietnamu nejčastěji servírují jako příloha k masu, mořským plodům nebo rybám. A tento konkrétní zelný salát je oblíbeným doplňkem k pokrmu Cháo Gà. Jedná se o nepříliš výrazný kuřecí vývar s rýží, po jehož přípravě vám zbude vařené kuřecí maso, které můžete použít do salátu. Zelný salát navíc dodá pokrmu svěžest, křupavost a výraznou chuť.
Co se týče ingrediencí, všechny by se vám mělo podařit sehnat ve vietnamských obchodech či večerkách (rybí omáčka, bird’s eye chilli, smažená šalotka, palmový cukr), jediný problém jsem měla s vietnamským koriandrem. Takto se označuje bylinka s názvem rdesno vonné, která se používá ve vietnamské kuchyni. Věřím, že se bude dát sehnat třeba v Sapě, pokud na ni narazím i jinde, dám vám tip. Já jsem sáhla po nejbližší možné náhradě, tedy klasickém koriandru, který koupíte téměř v každém supermarketu.
Recept na vietnamský kuřecí salát
Co potřebujete (na 2 větší porce)
- 1 kuřecí stehno nebo prso (100-150 g masa po uvaření)
- 250 g bílého zelí
- 250 g červeného zelí
- 1 mrkev (cca 70 g)
- hrst vietnamského koriandru (pokud neseženete, použijte běžný koriandr)
- mungo klíčky (volitelné)
- hrst perily (volitelné)
Na dresink
- 100 ml teplé vody
- 30 g palmového cukru (nebo běžný cukr krystal)
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 bird’s eye chilli paprička
Na dokončení
- arašídy (cca 70 g)
- smažená šalotka (cca 40 g)
- hrst čerstvého vietnamského koriandru (pokud neseženete, použijte běžný koriandr)
Jak na to
- Kuřecí maso uvařte v osolené vodě (cca 25–30 minut). Sundejte kůži a maso natrhejte na sousta.
- Zelí nakrájejte na tenké proužky, mrkev nakrájejte na nudličky/julienne (nožem nebo škrabkou), můžete ji i nahrubo nastrouhat. Koriandr nahrubo nasekejte, menší část si odložte stranou.
- Nyní si připravíme dresink. Do teplé vody cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte najemno nasekaný česnek, nadrobno nasekanou chilli papričku bez stopky a semínek (doporučuji přidávat postupně, ať si salát připravíte jen tak pálivý, jak zvládnete), limetkovou šťávu a rybí omáčku. Promíchejte.
- Dejte všechnu zeleninu a koriandr do mísy. Přelijte dresinkem a dobře promíchejte.
- Před servírováním posypejte kuřecím masem, zbývajícím koriandrem, arašídy a smaženou šalotkou.