Ať už je chcete zavěsit na stromeček nebo je chcete zobat v průběhu celého prosince, perníčky pepparkakor jsou to, co jste hledali. Nenechte se zmást názvem, v těchto švédských pernících nenajdete ani špetku pepře. Zato mají spoustu jiného koření, díky kterému mají příjemně výraznou chuť. Připravují se s voňavou směsí koření, v níž nechybí zázvor, hřebíček, skořice nebo kardamom. Oproti českým perníkům se připravují o něco tenčí a tím pádem i křupavější – někdy se proto označují jako sušenky, ne jako perníky.
Pepparkakor se připravují ve Švédsku na Vánoce a váže se k nim také jeden zvyk. Údajně byste měli položit jeden perníček na dlaň jedné ruky, zavřít oči, v duchu si něco přát a poté palcem nebo ukazováčkem druhé ruky náhodně zatlačit do středu perníku tak, aby se vám v dlani rozbil. Pokud se pepparkakor rozlomí na tři kousky, vaše přání se splní. Pokud ne, pak si alespoň můžete užít samotný perník 🙂
Recept na švédské perníkypepparkakor
Co potřebujete
- 400 g hladké mouky
- 150 g másla
- 200 g cukru (bílý, třtinový nebo směs)
- 70 g melasového cukru nebo 3 lžíce tekuté melasy
- koření: 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce skořice, půl lžíce mletého nebo rozdrceného hřebíčku, 1 lžička mletého nebo rozdrceného kardamomu
- půl lžíce jedlé sody
- 100 ml vody
Jak na to
- Na pánvi smíchejte máslo, cukr, vodu a melasu (nebo melasový cukr). Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a ingredience nespojí. Poté přidejte veškeré koření a promíchejte. V misce smíchejte mouku a jedlou sůl, poté přisypejte k tekutým ingrediencím. Promíchejte – vznikne jednolité měkké těsto.
- Nalijte těsto do misky a nechte vychladnout. Poté překryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Nechte přes noc odpočinout.
- Další den si předehřejte troubu na 200 °C. Odkrojte kus těsta, rozválejte jej na pomoučeném povrchu a vykrajujte vánoční tvary, které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každý plech pečte cca 5 minut. Perníčky by měly být po vytažení z trouby ještě na dotek měkké, stačí je nechat vychladnout na rovné ploše a po chvíli ztuhnou. Celá dávka těsta mi vyšla na 6 plechů.
- Po upečení můžete nechat perníčky bez ozdoby, případně je můžete zdobit stejně jako klasické perníky. Pokud se rozhodnete je zdobit, pak si připravte směs 1 bílku, cca 200 g práškového cukru a pár kapek citronu, vymíchejte ji v hladkou směs, nalijte ji do sáčku, ustřihněte mu špičku a zdobte podle vlastní představivosti.
- Perníky pak nechte zaschnout. Uchovávejte je v krabici, kde bez problému vydrží třeba i měsíc.