Jemné kuřecí maso se zemitou chutí ořechové omáčky, které je v kontrastu s kyselo-nasládlou chutí granátového jablka. Fesenjoon (česky jsem také viděla přepis fesendžán) je tradiční jídlo perské kuchyně, na jehož přípravu potřebujete jen pár ingrediencí a jeden hrnec. Co ale potřebujete nejvíce, je čas, aby se všechny chutě při pomalém dušení spojily. Fesenjoon se připravuje hlavně jako sváteční jídlo na oslavy nebo svatby.
Nejčastěji se pro přípravu fesenjoonu používá kuřecí maso, podle některých receptů můžete použít také kachnu. Podává se s rýží, kterou můžete dochutit špetkou šafránu. Budete také potřebovat jednu ne příliš obvyklou ingredienci, kterou můžete koupit ve specializovaných obchodech nebo si ji připravit doma: je to melasa z granátového jablka. Poté ji ale můžete využít také v dalších receptech íránské kuchyně, skvělá je i do salátů, omáček nebo dezertů.
Recept na kuře s ořechovou omáčkou fesenjoon
Co potřebujete
- 2 cibule
- kuřecí maso (2 nakrájená kuřecí prsa, 6 křidýlek nebo jiné maso podle vaší volby)
- 2 hrnky vlašských ořechů
- 0,5 hrnku melasy z granátového jablka
- 1-2 lžíce cukru krystal
- sůl a pepř
- granátové jablko na ozdobu
Jak na to
- Ořechy rozmixujte najemno, přidejte trochu vody a rozmixujte na pastu.
- Nakrájejte cibuli na plátky. Vezměte si větší hrnec a na troše oleje ji osmahněte do tmavé zlatavé barvy. Poté ji vyjměte z hrnce a odložte na talíř.
- Dejte do hrnce ořechovou pastu a chvíli ji opékejte. Poté přidejte melasu z granátového jablka, cukr a 1 hrnek vody (aby směs nebyla příliš hutná). Promíchejte a chvíli vařte, aby se cukr rozpustil.
- Vložte kousky kuřete do ořechové omáčky a promíchejte. Kuře by mělo být celé ponořené v omáčce, proto v případě potřeby přidejte trochu vody.
- Zakryjte pokličkou a nechte dusit cca 1 hodinu. Několikrát mezitím nahlédněte a směs promíchejte, aby se nepřipálila. Posledních 15 minut vařte bez pokličky, aby omáčka zhoustla.
- Před servírováním posypejte semínky z granátového jablka a kousky ořechů. Servírujte s rýží.