Indické kuřecí KARI S MANGEM

Mango! Když v Indii začne sezóna manga, na ulici se nemluví o ničem jiném. V mytologii hinduistického náboženství je mango „ovocem bohů“. Není divu, že se zralé oranžové plody staly součástí mnoha tradičních indických jídel. A to se týká nejen dezertů, ale také omáček, salátů, chutney a samozřejmě také delikátních indických kari. A kuřecí kari s mangem patří mezi ty nejlepší recepty, které jsem s mangem ochutnala. Nezapomeňte také ochutnat jinou tradiční indickou specialitu: mango lassi, což je osvěžující jogurtový nápoj.

Kuřecí kari s mangem je poměrně rychlý a jednoduchý, ale přitom úžasný recept. Na rozdíl od jiných indických kari má lehkou ovocnou chuť a není tak pikantní. Můžete si jej proto v klidu vychutnat nejen v zimě, kdy hustá ostrá karí krásně zahřejí na těle, ale také v létě, kdy každý vyhledává lehčí chutě.

Pro výsledný recept je důležité mít krásně zralé a měkké mango a kvalitní kokosové mléko. Zralé mango poznáte především podle hmatu (mělo by být trochu měkké, ale ne příliš) a také podle sladké vůně. Kokosové mléko doporučuji kupovat ve zdravé výživě, kde většinou najdete kvalitnější mléko s vysokým obsahem extraktem z kokosu (online se dá koupit v různých e-shopech nebo i v internetové lékárně).

Indické mango kari - Ochutnejte svět

Recept na kuřecí mango kari

Co potřebujete

  • 1 mango
  • 0,5 kg kuřecího masa
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 celá skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička koření garam masala

Jak na to

  1. Nejprve si připravíme jednotlivé ingredience. Nakrájíme cibuli na drobné kousky, česnek nasekáme nadrobno. Mango nejprve oloupejte, poté postupně okrajuje kousky ovoce ze středové pecky. Kousky manga vhoďte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Zázvor nastrouhejte na jemném struhadle. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky.
  2. Do velké pánve kápněte cca 2 lžíce oleje, rozehřejte a poté vhoďte cibuli, česnek, bobkový list, skořici a hřebíček. Osmahněte, dokud cibule nezprůhlední a koření nezačne vonět.
  3. Do pánve přihoďte nastrouhaný zázvor, promíchejte a pár minut nechte opékat.
  4. Přilijte mango pyré a kokosové mléko. Vše dobře promíchejte.
  5. Přisypejte veškeré koření (garam masala, koriandr, římský kmín, kurkuma, chilli) a zamíchejte. Podle chuti osolte.
  6. Ihned přidejte kousky kuřecího masa a zamíchejte. Nechte maso dusit v omáčce na nižší teplotu. Stačí aby omáčka probublávala. Ideální je přikrýt pánev pokličkou. Nechte takto maso za občasného promíchání dusit cca 20 minut, dokud se maso nepropeče. Pokud by omáčka příliš zhoustla, můžete přilít trochu kokosového mléka.
  7. Na talíři posypejte čerstvým koriandrem. Servírujte s rýží nebo s indickým chlebem naan.

Indické kuře s mangem - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Indické kuřecí KARI S MANGEM
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 18 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *