Mango! Když v Indii začne sezóna manga, na ulici se nemluví o ničem jiném. V mytologii hinduistického náboženství je mango „ovocem bohů“. Není divu, že se zralé oranžové plody staly součástí mnoha tradičních indických jídel. A to se týká nejen dezertů, ale také omáček, salátů, chutney a samozřejmě také delikátních indických kari. A kuřecí kari s mangem patří mezi ty nejlepší recepty, které jsem s mangem ochutnala. Nezapomeňte také ochutnat jinou tradiční indickou specialitu: mango lassi, což je osvěžující jogurtový nápoj.
Kuřecí kari s mangem je poměrně rychlý a jednoduchý, ale přitom úžasný recept. Na rozdíl od jiných indických kari má lehkou ovocnou chuť a není tak pikantní. Můžete si jej proto v klidu vychutnat nejen v zimě, kdy hustá ostrá karí krásně zahřejí na těle, ale také v létě, kdy každý vyhledává lehčí chutě.
Pro výsledný recept je důležité mít krásně zralé a měkké mango a kvalitní kokosové mléko. Zralé mango poznáte především podle hmatu (mělo by být trochu měkké, ale ne příliš) a také podle sladké vůně. Kokosové mléko doporučuji kupovat ve zdravé výživě, kde většinou najdete kvalitnější mléko s vysokým obsahem extraktem z kokosu (online se dá koupit v různých e-shopech nebo i v internetové lékárně).
Recept na kuřecí mango kari
Co potřebujete
- 1 mango
- 0,5 kg kuřecího masa
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžička čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 2 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 2 hřebíčky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička koření garam masala
Jak na to
- Nejprve si připravíme jednotlivé ingredience. Nakrájíme cibuli na drobné kousky, česnek nasekáme nadrobno. Mango nejprve oloupejte, poté postupně okrajuje kousky ovoce ze středové pecky. Kousky manga vhoďte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Zázvor nastrouhejte na jemném struhadle. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky.
- Do velké pánve kápněte cca 2 lžíce oleje, rozehřejte a poté vhoďte cibuli, česnek, bobkový list, skořici a hřebíček. Osmahněte, dokud cibule nezprůhlední a koření nezačne vonět.
- Do pánve přihoďte nastrouhaný zázvor, promíchejte a pár minut nechte opékat.
- Přilijte mango pyré a kokosové mléko. Vše dobře promíchejte.
- Přisypejte veškeré koření (garam masala, koriandr, římský kmín, kurkuma, chilli) a zamíchejte. Podle chuti osolte.
- Ihned přidejte kousky kuřecího masa a zamíchejte. Nechte maso dusit v omáčce na nižší teplotu. Stačí aby omáčka probublávala. Ideální je přikrýt pánev pokličkou. Nechte takto maso za občasného promíchání dusit cca 20 minut, dokud se maso nepropeče. Pokud by omáčka příliš zhoustla, můžete přilít trochu kokosového mléka.
- Na talíři posypejte čerstvým koriandrem. Servírujte s rýží nebo s indickým chlebem naan.