Huli huli je tradičním havajským receptem na přípravu kuřat, který vás nadchne výraznou nasládlou chutí, kterou nejlépe doplní kousky grilovaného karamelizovaného ananasu. Na Havaji se recept připravuje z divokých kuřat, která se v havajské divočině pohybují volně a jsou chráněná, pokud se ale zatoulají do civilizace, je možné je lovit a vařit. Huli huli znamená “obrátit, obrátit“. Ananasová marináda na ohni snadno karamelizuje, a je proto třeba kousky masa často na grilu obracet, aby se nepřipálily. Na Havaji se tradičně připravují celá kuřata na rotujících grilech. Pokud si maso připravíte v troubě, vyhnete se spálení povrchu, ale také se připravíte o vůni ohně, která nás na grilovaném jídle tak baví. Vyzkoušejte obě varianty, zamilujete si je!
Recept na havajské grilované kuře s ananasem
Co potřebujete
- 2 kuřecí stehna nebo kuřecí prsa (na celé porcované kuře množství marinády zdvojnásobte)
Marináda na grilované kuře:
- 1 hrnek ananasové šťávy
- půl hrnku třtinového cukru
- půl hrnku sojové omáčky
- půl hrnku rajčatového pyré
- 2 lžičky čerstvého zázvoru
- sůl
Na ozdobu: jarní cibulka
Příloha: grilovaný ananas (1 ananas a pár lžic třtinového cukru)
Jak na to
- Zázvor očistěte a poté nastrouhejte najemno. Do ananasové šťávy nasypejte třtinový cukr a v mikrovlnce nebo v hrnci zahřejte, aby se třtinový cukr rozpustil. Poté vše smíchejte dohromady: ananasovou šťávu s třtinovým cukrem, sojovou omáčku, rajčatové pyré a nastrouhaný zázvor.
- Kuře osolte ze všech strany, dejte jej do pekáčku nebo formy s vyšším okrajem a poté jej naložte do marinády. Nechte několik hodin nebo ideálně přes noc marinovat.
- Poté můžete ugrilovat – často jej znovu potírejte tekutou marinádou, aby se na mase udělala hezká vrstva zkaramelizované omáčky. Zbytek omáčky zahřejte v hrnci, aby se zredukovala do požadované hustoty a na talíři omáčkou znovu polijte ugrilované maso.
- Druhou variantou je maso upéct v troubě. Pekáč nebo formu s masem a s marinádou zakryjte alobalem. Pečte na 180 °C přibližně 75 minut. Dvakrát nebo třikrát v průběhu pečení odkryjte, polijte maso marinádou, znovu zakryjte a pokračujte v pečení. Po 75 minutách odkryjte alobal, polijte maso marinádou a nechte nezakryté maso zlehka opéct dozlatova.
- Pokud chcete maso servírovat s grilovaným ananasem, připravte jej následujícím způsobem: ananas nakrájejte na delší pásky nebo půlměsíčky, zlehka jej posypte z obou stran třtinovým cukrem a poté grilujte z obou stran, aby cukr zkaramelizoval a ananas se lehce opekl.