Lahmacun je skvělý vynález, který můžete ochutnat nejen v Turecku, ale také v Arménii, Libanonu nebo Sýrii. Přezdívá se mu turecká nebo arménská pizza, jelikož se jedná o tenké těsto pokryté spoustou skvělých věcí. Především je to směs z mletého masa, po upečení se maso obloží čerstvou zeleninou a sroluje, aby se dobře jedlo. Je to totiž jeden z nejpopulárnějších místních street food jídel. Slovo lahmacun (také se může psát lahmajum, lahmajoon, lahmajoun, lahembajin) je přepisem z arbaského لحم بعجين (laḥm bi-ʿajīn), což znamená velmi jednoduše “těsto s masem”.
Mezi Arménci a Turky existuje spor o tom, ze které země doopravdy pochází. Tyto dvě země spolu nebojují jen o “pizzu”, ale také například o chléb lavaš, kolem kterého se strhla podobná debata. Pro nás je ale důležité, že lahmacun můžeme ochutnat, protože exploduje spoustou chutí, které vás budou bavit. A budete chtít víc. Slibuju!
Recept na tureckou pizzu lahmacun
Co potřebujete
- 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 1 malá červená paprika
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- hrst čerstvé petržele
- půl lžičky mletého kmínu
- půl lžičky kajenského pepře
- půl lžičky černého pepře
- půl lžičky papriky
- 2 lžičky soli
Na těsto (jedná se o recept na pšeničnou tortillu, případně můžete použít koupené tortilly)
- 2 hrnky hladké pšeničné mouky
- půl hrnku rostlinného oleje
- půl hrnku teplé vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
Na servírování
- citron
- hrst čerstvé petržele
- červená cibule
- rajče
Jak na to
- Smíchejte všechny ingredience na těsto. Rozdělte těsto na osm porcí a rozválejte na tenké placky. Plechy vyložte pečicím papírem a na ně rozložte vyválené těsto.
- Cibuli, červenou papriku a česnek nakrájejte nahrubo a rozmixujte na pastu.
- V misce smíchejte mleté maso s rozmixovanou zeleninou. Přidejte veškeré koření, nasekanou petržel a protlak.
- Dobře zamíchejte – vznikne masová pasta, kterou budeme potírat pšeničné tortilly.
- Připravenou směsí potřete vyválené těsto. Rozetřete jej až do krajů, stačí vrstva asi půlcentimetrová vrstva.
- Rozehřejte troubu na 220 °C. Pečte placky cca 5-10 minut, dokud kraje těsta nebudou opečené dozlatova.
- Poté zakápněte citronovou šťávou, obložte na plátky nakrájenou červenou cibulí a na kolečka nakrájenými rajčaty. Posypte nakrájenou petrželkou. Poté už jen srolujte a vychutnejte si ten ohňostroj chutí!