LAHMACUN: Turecká pizza s mletým masem

Lahmacun je skvělý vynález, který můžete ochutnat nejen v Turecku, ale také v Arménii, Libanonu nebo Sýrii. Přezdívá se mu turecká nebo arménská pizza, jelikož se jedná o tenké těsto pokryté spoustou skvělých věcí. Především je to směs z mletého masa, po upečení se maso obloží čerstvou zeleninou a sroluje, aby se dobře jedlo. Je to totiž jeden z nejpopulárnějších místních street food jídel. Slovo lahmacun (také se může psát lahmajum, lahmajoon, lahmajoun, lahembajin) je přepisem z arbaského لحم بعجين‎‎ (laḥm bi-ʿajīn), což znamená velmi jednoduše “těsto s masem”.

Mezi Arménci a Turky existuje spor o tom, ze které země doopravdy pochází. Tyto dvě země spolu nebojují jen o “pizzu”, ale také například o chléb lavaš, kolem kterého se strhla podobná debata. Pro nás je ale důležité, že lahmacun můžeme ochutnat, protože exploduje spoustou chutí, které vás budou bavit. A budete chtít víc. Slibuju!

Turecká pizza s mletým masem lahmacun/lahmajun/lahmajoon - Ochutnejte svět

Recept na tureckou pizzu lahmacun

Co potřebujete

  • 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • hrst čerstvé petržele
  • půl lžičky mletého kmínu
  • půl lžičky kajenského pepře
  • půl lžičky černého pepře
  • půl lžičky papriky
  • 2 lžičky soli

Na těsto (jedná se o recept na pšeničnou tortillu, případně můžete použít koupené tortilly)

  • 2 hrnky hladké pšeničné mouky
  • půl hrnku rostlinného oleje
  • půl hrnku teplé vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli

Na servírování

  • citron
  • hrst čerstvé petržele
  • červená cibule
  • rajče

Jak na to

  1. Smíchejte všechny ingredience na těsto. Rozdělte těsto na osm porcí a rozválejte na tenké placky. Plechy vyložte pečicím papírem a na ně rozložte vyválené těsto.
  2. Cibuli, červenou papriku a česnek nakrájejte nahrubo a rozmixujte na pastu.
  3. V misce smíchejte mleté maso s rozmixovanou zeleninou. Přidejte veškeré koření, nasekanou petržel a protlak.
  4. Dobře zamíchejte – vznikne masová pasta, kterou budeme potírat pšeničné tortilly.
  5. Připravenou směsí potřete vyválené těsto. Rozetřete jej až do krajů, stačí vrstva asi půlcentimetrová vrstva.
  6. Rozehřejte troubu na 220 °C. Pečte placky cca 5-10 minut, dokud kraje těsta nebudou opečené dozlatova.
  7. Poté zakápněte citronovou šťávou, obložte na plátky nakrájenou červenou cibulí a na kolečka nakrájenými rajčaty. Posypte nakrájenou petrželkou. Poté už jen srolujte a vychutnejte si ten ohňostroj chutí!Turecká pirra lahmacun/lahmajun/lahmajoon - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
LAHMACUN: Turecká pizza s mletým masem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *