Pečená mořská ryba v solné krustě

Potřebujete jen dvě ingredience – čerstvou rybu a hrubozrnnou sůl – a vykouzlíte lahodnou rybu pečenou v solné krustě, která vás nadchne svou chutí. Ryba se peče v přirozením prostředí a solná krusta zabrání, aby se vysušila a unikaly z ní živiny. Pečení v soli proto patří v přímořských státech mezi velmi oblíbené způsoby přípravy ryb i mořských plodů.

Poprvé se prý začalo péct v soli ve státech na pobřeží Mrtvého moře a v Egyptě, kde se již od pradávna uchovávalo maso i ryby naložením v soli. Nyní patří ryba pečená v solné krustě mezi tradiční recepty také v Itálii nebo ve Španělsku, kde údajně takto připravovali ryby přímo rybáři na lodích při několikadenních výpravách. Čerstvě nalovené pražmy obalili v soli a položili je na kámen, pod kterým rozdělali malý ohníček.

Pražma v solné krustě - Ochutnejte svět

Recept na pražmu v solné krustě

Co potřebujete

  • 2 pražmy královské (většinou mívají kolem půl kila, 1 pražma=1 porce)
  • 2 kg hrubé soli

Jak na to

  1. Vykuchané ryby omyjte studenou vodou zvenku a zevnitř. Poté si vezměte příborový nůž a směrem od ocasu k hlavě škrábejte po kůži celé ryby, abyste odstranili všechny šupinky. Poté rybu znovu omyjte.
  2. Do formy na pečení nebo plechu s vyšším okrajem nasypejte první dávku soli – přibližně polovinu. Stačí ale, aby bylo dokonale pokryté dno.
  3. Na sůl položte připravené ryby.
  4. Pražmy kompletně zasypejte solí, aby z nich nešel vidět ani kousek. Lehce sůl poprašte chladnou vodou.
  5. Odhrňte sůl z míst, kde má ryba oči. Jejich barva vám pomůže určit, zda je ryba propečená nebo ne.
  6. Pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut. Jakmile je ryba hotová, její oči ryby by měly být téměř úplně bílé.
  7. A máte hotovo! Nyní si vezměte nůž a několika ranami rozbijte solnou krustu. Nyní bude třeba rybu ze soli vytáhnout, připravte si proto talíře, na které budete rybu servírovat.
  8. Máte dvě možnosti, jak vyjmutí provést – první možností je odhrnout sůl a celou rybu přesunout na talíř, kde už si s ní jedlík poradí. Druhá možnost vyžaduje trochu trpělivosti, ale na talíři vypadá lépe. Touto možností je nejprve odhrnout sůl, poté vyjmout horní filet ryby, odstranit páteř a vyjmout druhý filet. Dejte si pozor, abyste na maso nenasypali příliš mnoho soli, která by způsobila, že bude ryba přesolená.
  9. Servírujte se salátem a čerstvou bagetkou.

Pražma v solné krustě - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Pečená mořská ryba v solné krustě
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *