Řecký plněný lilek s mletým masem MELITZANES PAPOUTSAKIA

Připomínají vám něco lilky dole na fotce? Věřím, že každého z vás napadne něco jiného, Řekové v tom ale mají jasno. Díky jejich tvaru říkají těmto plněným lilkům papuče. Naštěstí jen díky jejich vzhledu! Chuťově je to bombastická kombinace šťavnatého lilku, výrazné masové náplně a jemné omáčky s křupavou krustou. Pokud znáte řeckou kuchyni, bude vám tento popis připomínat známou řeckou musaku, která se připravuje ze stejných surovin, jen s trochu jiným postupem.

Melitzanes papoutsakia neboli lilkové papuče mají dvě verze. Obě mají společný základ z lilku a stejnou masovou náplň. Rozdíl je v tom, čím se maso přikryje – v jedné verzi se používá klasická verze bešamelu, v druhé verzi se použije bramborové pyré. Níže najdete recept na obě tyto verze, na fotkách je verze s bešamelem. Rozhodnout se také můžete, z jakého druhu masa jídlo připravíte – tradiční verze se připravuje s použitím hovězího nebo jehněčího masa.

Plněné lilky se připravují nejen v Řecku, ale také na druhé straně Egejského moře v Turecku. Tyto lilky mají sice podobný název (Patlıcan Papucaki) i překlad (lilkové papuče), ale ingredience se liší – lilky se totiž plní zeleninovou směsí a zapékají se sýrem.

Řecké lilek plněný mletým masem - Ochutnejte svět

Recept na řecké plněné lilky

Co potřebujete

  • 2 velké nebo 3 menší lilky
  • sůl, pepř

Na masovou směs

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 dcl rajčatového pyré
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička cukru
  • bobkový list

Na bešamel

  • kousek másla
  • 50 g hladké mouky
  • cca 400 ml mléka
  • muškátový oříšek

Na dokončení

  • 100 g sýra (např. parmezán nebo kefalotiri)

Jak na to

  1. Rozehřejte troubu na 200 °C. Rozkrojte lilky podélně napůl a nakrájejte vnitřní dužinu tak, abyste neprokrojili černou slupku. Poté osolte, opepřete a lehce celý lilek potřete olivovým olejem. Položte lilky na pečicí papír dužinou dolů a pečte asi půl hodiny, aby slupka změkla.
  2. Připravte si mezitím masovou směs – nejprve osmahněte na troše oleje cibulku, poté přidejte česnek a nechte rozvonět. Přidejte hovězí maso, opečte ze všech stran a zalijte červeným vínem. Po několik minutách se víno začne vypařovat – v tuto chvíli přidejte rajčatové pyré a veškeré koření. Promíchejte a nechte probublávat.
  3. Dalším krokem je příprava bešamelu – v hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání opečte. Postupně přidávejte za stálého míchání mléko, dokud nedosáhněte konzistence omáčky. Osolte a okořeňte muškátovým oříškem.

Dokončení

  1. Upečené lilky vytáhněte z trouby a lžící vydlabejte dužinu. Tu poté nakrájejte a přimíchejte o masové směsi. Lilky nejprve naplňte masovou směsí, poté zalijte bešamelem a posypejte nastrouhaným sýrem. Nechte asi 15 minut v troubě zapéct (program s grilem), aby povrch bešamelu se sýrem zezlátl.
  2. Po upečení můžete posypat čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!Řecký plněný lilek - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
Řecký plněný lilek s mletým masem MELITZANES PAPOUTSAKIA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Řecký plněný lilek s mletým masem MELITZANES PAPOUTSAKIA

  1. Dobry den !Mam dotaz v receptu na plnene lilky je psano 500gr mleteho hoveziho.masa a pak pri naplneni do lilku ze se ma peci lilek 15min zcela urcite bude za 15minut hovezi maso dostatecne udusene v tom lilku nechce se mi to verit !Dekuji

    1. Hezký den, hned druhý bod receptu je příprava masa na pánvi předtím, než ho budete dávat do lilku 🙂 Doufám, že se recept povede! Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *