Sytě žluté barvě vděčí tento pokrm tak zvanému červenému zlatu – šafránu! V perské kuchyni patří mezi nejoblíbenější koření a skvěle dotváří chuť tradičních jídel tohoto asijského státu. Tanchin znamená v perštině „naskládaný na dně“. V tomto případně se na dno formy skládají vrstvy šafránové rýže a náplně, kterou může být kuře nebo například pečený lilek a žampiony.
Kouzlo tohoto jídla totiž spočívá v tom, že při následném pečení se rýže opeče dozlatova a spojí se dohromady, tanchin je proto možné poté vyklopit a přitom bude držet pohromadě. Opečená krusta je na jídle to, co Peršané mají na jídle nejraději.
Jídlo má jemnou chuť a je krásně vláčné. V Íránu se servíruje s čerstvým bylinkovým salátem sabzi khordan (ředkvičky, jarní cibulka, koriandr a petržel), nakládaným česnekem torshi sir nebo se salátem shirazi (okurka, rajčata, červená cibule, chilli paprička, koriandr).
Recept na šafránovou rýži s kuřetem tanchin
Co potřebujete
- 1 hrnek rýže
- 2 kuřecí prsa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 řecké jogurty
- 2 žloutky
- šafrán
- sůl
- pepř
- na ozdobu: pistácie a dřišťál
- k servírování: čerstvé bylinky nebo salát
Jak na to
- Nejprve si uvaříme kuřecí prsa. Nakrájíme nahrubo cibuli, plochou částí čepele nože rozdrtíme stroužky česneku a vše vhodíme do hrnce. Přidáme napůl překrojená kuřecí prsa a zalijeme vodou. Přidáme sůl a pepř. Dáme vařit na 20 minut, pokud jsou kuřecí prsa větší, může to trvat i déle.
- Dejte si také vařit rýži podle návodu na obalu.
- Šafrán zalijte v misce horkou vodou a nechte jej asi 10 minut louhovat. Většinou stačí pár vláken.
- V misce smíchejte bílý jogurt se žloutky a s šafránem (přidejte celý obsah misky, tedy namočený šafrán i s vodou). Dobře osolte.
- Uvařená kuřecí prsa natrhejte vidličkou na menší kousky, nemusí být úplně rozdělené na vlákna.
- Ke kuřeti přidejte třetinu jogurtové směsi a zamíchejte.
- Zbývající dvě třetiny jogurtové směsi přimíchejte k uvařené rýži.
- Připravenou formu (buď 1 větší nebo několik menších) vymažte za pomoci mašlovačkou olivovým olejem.
- Přidejte polovinu rýže a rozprostřete rovnoměrně na dno, poté na směs dejte uvařené kuře a opět rozprostřete.
- Na kuře dejte zbývající rýži a uhlaďte.
- Formu zakryjte alobalem a dejte péct na 200 °C s horním a spodním ohřevem na 1 hodinu. Rýže je hotová, jakmile se zespodu vytvoří krásná křupavá vrstva opečené rýže.
- Po upečení vyklopte na talíř a pokud chcete, ozdobte nasekanými pistáciemi a nakrájeným dřišťálem (více o dřišťálu v článku o íránské omeletě kuku sabzi).
- Servírujte s hrstí čerstvých bylinek nebo zeleninovým salátem.
One thought on “Perská šafránová rýže s kuřetem TANCHIN”