Chilský PASTEL DE CHOCLO: Kukuřičný nákyp s masem

Pekáček plný kukuřice, hovězího masa, sem tam narazíte na olivu, kousek vejce nebo dokonce rozinku. Zní vám to neobvykle? To taky má! Pastel de choclo (v překladu koláč z kukuřice) je tradiční chilské jídlo, které jsem poprvé ochutnala v hospůdce s tradičním jídlem v Santiago de Chile. A ačkoli popsaná kombinace ingrediencí může znít trochu neobvykle, směs nasládlé krémové kukuřice, výrazného dušeného hovězího masa a dalších dobrot, které se pod kukuřicí skrývaly, mě bavila od první chvíle.

Spousta tradičních receptů z jižní Ameriky je výsledkem míšení původních jihoamerických kultur a jejich kuchyní s recepty, které na tento kontinent přivezli přistěhovalci a dobyvatelé z jiných kontinentů. Pro tuto kuchyni se zažil název “mestiza” (smíšená/míšenecká) a pastel de choclo je jejím skvělým příkladem.

Kombinuje totiž hovězí směs vycházející ze španělského receptu na empanadas (slané plněné kapsy, které se v Chile plní hovězím masem s vejcem a olivami) a kukuřičnou směs vycházející z receptu na humitas (kukuřičná kaše dušená v kukuřičném listě, recept typický pro kultury původně žijící v Andách). Recept na pastel de choclo nejspíš vznikl spontánně jednoduše spojením těchto dvou pokrmů do jednoho.

Recept na pastel de choclo

Co potřebujete

Na kukuřičnou vrstvu

  • 1 lžíce másla
  • 1 kg kukuřičných zrn (buď čerstvá vhodná na vaření nebo mražená)
  • 2 lžíce polenty nebo kukuřičné mouky
  • 150 ml mléka
  • trocha bazalky
  • sůl

Na masovou směs

  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 1 střední cibule
  • 1 lžička chilli
  • černý pepř
  • sůl

Ostatní ingredience

  • 2 vejce natvrdo
  • menší hrst rozinek
  • hrst černých oliv
  • 1 lžíce cukru krystal

Jak na to

Kukuřice

  1. Nasypejte kukuřici do vody a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebude kukuřice úplně měkká – délka vaření se bude odvíjet podle toho, jestli máte kukuřici čerstvou nebo třeba mraženou. Mražené bude stačit asi 10 minut, čerstvá asi 20 minut. Kontrolujte ji, jakmile bude kukuřice měkká, slijte vodu.
  2. Přidejte ke kukuřici mléko, máslo, trochu nasekané bazalky a sůl. Rozmixujte – směs nemusí být úplně hladká, můžou v ní zůstat menší kousky kukuřice. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

Maso

  1. Nakrájejte cibuli nadrobno. Rozehřejte si na pánvi trochu oleje, vhoďte cibuli a opékejte, dokud nezměkne. Pak přidejte mleté maso, osolte ho, opepřete a přidejte trochu chilli. Promíchejte a podlijte trochou vody. Nechte dusit, dokud maso nebude hotové a voda odpařená.
  2. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

Dokončení

  1. Vezměte si zapékací mísu s vyšším okrajem (já použila kruhovou s průměrem 27 cm) a vymažte ji trochu máslem.
  2. Na dno vyklopte masovou směs a rovnoměrně ji rozmístěte.
  3. Uvařené vajíčko nakrájejte na podélné čtvrtky. Naskládejte ho pravidelně na masovou směs. Poté na maso rovnoměrně naskládejte olivy a rozinky.
  4. Nakonec dejte kukuřičnou směs a rozetřete ji do stejně vysoké hladké vrstvy. Kukuřici poté zlehka posypejte cukrem krystal. S cukrem to nepřehánějte, slouží jen k tomu, aby povrch zkaramelizoval.
  5. Pečte asi 10 minut na 200 °C (jen horkovzduch), poté dalších 20 minut s horním grilem. Po této době by měl být povrch pěkně dozlatova opečený.Pastel de choclo - zapečené hovězí maso s kukuřicí
  6. Po upečení nechte trochu zchládnout, pastel de choclo se bude lépe krájet a servírovat.Pastel de choclo - zapečené hovězí maso s kukuřicí
Shrnutí
recipe image
Recept na
Chilský PASTEL DE CHOCLO: Kukuřičný nákyp s masem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *