CHIMICHURRI: argentinská omáčka ke grilovanému masu

Výrazná chuť bylinek, která krásně doplňuje a zvýrazňuje chuť masa. Argentinská salsa chimichurri (čte se čimičuri) patří mezi nejznámější recepty z jihoamerického kontinentu, kde dokážou ocenit dokonale grilované nebo dlouze a s láskou pečené hovězí maso. Původně prý recept na chimichurri pochází z Argentiny, připravujete se ale také v Paraguayi, Uruguayi a nebo v Chile. Nepoužívá se jen jako omáčka k hotovému masu, ale je možné ji použít také jako marinádu (především na kuřecí nebo ryby) nebo k opečenému chlebu.

Jelikož je použití chimichurri velmi rozšířené, existuje také spousta receptů, jak ho připravit. Najdete chimichurri verde (zelené), které se připravuje jen ze zelených bylinek, nebo také chimichurri rojo (červené), které může mít mletou papriku nebo kousky chilli. Tradiční chimichurri je prý něco mezi – má výraznou chuť zelených bylinek, ale zároveň obsahuje chilli. Bylinky, které jsou v receptu použité, se mohou výrazně lišit. Zatímco v Argentině se používá především petržel a oregano, v jiných státech se často přidává také koriandr.

Existují různé verze, jak tento slavný argentinský recept vznikl. Jedna z nich vypráví o irském přistěhovalci Jamesi McCurry, jehož jméno v Argentině zlidštělo jako Yimi Churri. Ten v touze po britské worcesterové omáčce začal vyrábět z lokálních surovin omáčku, kterou poté pojmenovali po něm. Druhá verze příběhu vypráví o britských kolonizátorech, kteří po Argentincích žádali nějaké dochucovalo nebo koření k místnímu jídlu, a to spojením “give me curry”. Tato věta pak zkomolila do současného názvu.

Ať už je původ chimichurri jakýkoli, uvidíte, že ke kvalitnímu hovězímu steaku nenajdete lepší omáčku, než je tato. Nezapomeňte také, že použité bylinky se můžou měnit, stejně tak si můžete připravit chimichurri pálivější nebo naprosto nepálivé.

Recept na salsu chimichurri

Co potřebujete

  • 150 ml olivového oleje
  • 70 ml červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • hrst čerstvé petržele
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 malá chilli paprička nebo 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř
  • volitelné: 1 lžíce oregána

Jak na to

  1. Lístky petržele otrhejte ze stonku a poté je nasekejte najemno.
  2. Z jarní cibulky odřízněte zelené listy zbytek nakrájejte na co nejdrobnější kousky.
  3. Česnek oloupejte a nasekejte najemno.
  4. Chilli papričku rozkrojte, odstraňte semínka a nasekejte ji na co nejmenší kousky.
  5. Smíchejte v misce připravené ingredience – česnek, cibule, petržel, chilli paprička a pokud chcete také oregano. Přidejte sůl a pepř. Pokud máte hmoždíř, ingredience v něm rozmačkejte dohromady.
  6. Přilijte olivový olej a ocet a dobře promíchejte. Máte hotovo! Nyní můžete servírovat nebo ideálně nechat chimichurri odležet. Nejlepší je nechat jej pár dnů v lednici, chutě se mezitím spojí a budou výraznější.

Jak použít chimichurri?

Omáčka

Jakmile na pánvi nebo na grilu připravíte hovězí steak, posypte ho zlehka hrubozrnnou solí. Na talíři poté servírujte omáčku chimichurri v misce vedle masa, aby si každý mohl podle chuti polít připravený steak. Případně můžete chimichurri rovnou polít na maso. Nezapomeňte ale, že má velmi výraznou chuť.

Marinování

Naložte maso do omáčky a nechte několik hodin marinovat. Pak maso ugrilujte nebo upečte. Po upečení můžete servírovat s čerstvou omáčkou.

Shrnutí
recipe image
Recept na
CHIMICHURRI: argentinská omáčka ke grilovanému masu
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
31star1star1stargraygray Based on 15 Review(s)

One thought on “CHIMICHURRI: argentinská omáčka ke grilovanému masu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *