Thajská sladká rýže s mangem MANGO STICKY RICE

Představte si thajské pláže zalité sluncem nebo horké ulice Bangkoku. Je zrovna květen a sezóna manga vrcholí. Na každém rohu tak pouliční prodavači krájí nádherná žlutá zralá manga, po kterých se turisté i místní mohou utlouct. Mango se v Thajsku dá koupit nakrájené na kousky zasypané kousky chilli a cukrem, velmi oblíbená varianta je ale s tzv. lepivou rýží a kokosovou zálivkou. Ve stáncích i restauracích ji najdete pod názvem mango sticky rice (thajsky Khao Niaw Mamuang). Je to skvělý dezert, který je jednoduše kombinací místních typických ingrediencí – rýže, kokosového mléka a manga. Ačkoli vznikl v thajské kuchyni, najdete jej také v dalších zemích jihovýchodní Asie, jako je Vietnam, Laos nebo Kambodža.

Lepivá rýže byla původně spíš ze severu Thajska, kde z ní jedlíci rukou tvarují malé kuličky, které pak putují přímo do pusy. Jako běžnou přílohu ji ale najdete kdekoli po Thajsku. V České republice ji můžete koupit v obchodech s asijskými potravinami, ve zdravých potravinách a někdy i ve větších supermarketech. Rýže má vysoký obsah glutenu, najdete ji proto pod názvem “thai glutinous rice”.

Na této stránce najdete také nejrychlejší způsob, jak připravit thajskou rýží, pokud nemáte rýžovar.

Mango sticky rice - thajská lepivá rýže - Ochutnejte svět

Recept na thajskou lepivou rýži s mangem

Co potřebujete

  • 1 hrnek thajské lepivé rýže (rýže s vysokým obsahem glutenu)
  • 1 mango
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2,5 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžové mouky nebo kukuřičného škrobu
  • špetka soli

Sladká kokosová omáčka

  1. Kokosové mléko dejte do hrnce, přidejte cukr a sůl. Zahřejte, dokud se nerozpustí.
  2. Třetinu oslazeného kokosového mléka odložte bokem.
  3. Zbývající dvě třetiny mléka vraťte na sporák. Ve skleničce si smíchejte rýžovou mouku nebo kukuřičný škrob s trochou vody a vlijte do mléka. Směs se začne pomalu zahušťovat, přiveďte k varu, poté stáhněte a za stálého míchání vařte asi 5 minut. Kokosové mléko by v tuto chvíli mělo být krémové a s konzistencí omáčky.

Vaření rýže

V rýžovaru

  1. Nejprve je třeba si připravit rýži. Jednou možností je příprava v rýžovaru, pak stačí rýže namočit přes noc ve vodě a poté vařit v rýžovaru 20 až 30 minut v páře.

V mikrovlnce

  1. Druhou možnost zvládne každý doma sám bez pomoci rýžovaru, a to v mikrovlnce. Rýži namočte na 10 minut do teplé vody, poté promíchejte a vodu slijte. Rýži pak dejte do misky, kterou můžete dát do mikrovlnky, protože ji teplo nepoškodí. Přidejte 1 hrnek vody a promíchejte.
  2. Přikryjte misku talířem a zapněte mikrovlnku na 3 minuty. Poté rýži s vodou promíchejte, znovu přikryjte talířem a zapněte mikrovlnku na další 3 minuty.
  3. Poté zkontrolujte, zda už je rýže hotová. Pokud není, znovu ji promíchejte. Pokud už se vyvařila veškerá tekutina, přilijte dalšího půl hrnku vody. Poté zapněte mikrovlnku na další 3 minutky (závisí na výkonu trouby). Takto přidávejte čas vaření v mikrovlnce a případně také tekutinu, dokud rýže nebude uvařená na skus.
  4. Nakonec přelijte přes uvařenou rýži odložené kokosové mléko (třetinu celkového množství), rýži promíchejte a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Rýže částečně mlékem nasákne a bude mít příjemnou kokosovou chuť.

Krájení manga

  1. Existuje několik způsobů, jak můžete nakrájet mango. Zde vám vysvětlím, jak můžete mango nakrájet na tenké plátky a na kostky.
  2. Nejprve je třeba mango okrájet tak, abyste vykrojili pecku a přitom zachovali maximum dužiny vcelku. Proto si postavte mango tak, že bude mít stopku u vašeho těla a bude postavené na špičatější straně. Pak nožem odkrojte pravou část manga, otočte si ho a odkrojte stejný díl z druhé strany. S těmito dvěma hezkými díly dále budeme dále pracovat. Pecku poté dále okrájejte, tyto kousky už ale nebudou příliš hezké nebo pravidelně, samozřejmě jsou ale stejně dobré jako zbytek, takže je také použijte.

Krájení na kostky:

Vezměte si odkrojený díl do dlaně. Ostrým nožem se špičkou krájejte v této části kostky a dbejte na to, abyste neprokrojili slupku manga. Poté promáčkněte slupku ve středu směrem dovnitř, kostky se vyboulí směrem ven a vy je pak můžete jednu po jedné odkrojit.

Krájení na plátky:

Vezměte si odkrojený díl do dlaně. Ostrým nožem se špičkou krájejte v této části plátky a dbejte na to, abyste neprokrojili slupku manga. Poté lžící vydlábněte nakrájenou dužinu tak, aby na slupce zůstalo minimum dužiny.

Dokončení mango sticky rice

  1. A budeme servírovat! Rýži nasáknutou mlékem dejte do misky, poté polijte omáčkou. Nahoru naskládejte kousky manga. A skvělá snídaně nebo dezert je na světě!

Mango sticky rice - thajská rýže s mangem - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Thajská sladká rýže s mangem MANGO STICKY RICE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

One thought on “Thajská sladká rýže s mangem MANGO STICKY RICE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *