Indická SAMOSA: Slané plněné taštičky

Samosa (někdy také sambusa, samboksa) je indická smažená kapsa, která se na první pohled tváří nevinně, uvnitř se ale skrývá takové množství chutí, že si ji zamilujete po prvním kousnutí! Z Indie se samosy rozšířily do spousty dalších regionů, populární jsou třeba v Nepálu, Pákistánu nebo Bangladéši. Najdete je ale také v některých afrických zemích. Patří hlavně mezi velmi oblíbené street food jídlo, v ulicích Indie je spousta pouličních stánků, kde smaží v oleji jednotlivé kapsičky.

Samosy se v jižní Indii připravují v různých velikostech, tvarech i náplních podle toho, jaké jsou v jednotlivých regionech zvyky a oblíbené chutě. Nejčastěji bývají náplně vegetariánské, jednou z nejoblíbenějších příchutí je kořeněná bramborová směs s hráškem. Na tu najdete recept níže. Se samosami je trochu práce, rozhodně ale stojí za to. Skvělé jsou nejen hned po usmažení, ale také den poté, kdy se všechno koření uleží a chuť ještě zintenzivní.

Samosy: indické plněné taštičky samosa - Ochutnejte svět

Recept na indické samosy

Co potřebujete

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce ghí (přepuštěné máslo) nebo řepkového oleje
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • špetka kardamomu
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky soli

Na náplň

  • cca 5 středních brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g hrášku
  • 2-3 cm zázvoru
  • 1 chilli paprička (bird´s eye) – pokud nemáte rádi pálivé, určitě uberte!
  • koření: 1 lžička římského kmínu, 1 lžička koření garam masala, špetka mletého kardamomu, půl lžičky kurkumy, půl lžičky mletého pepře
  • menší hrst čerstvého koriandru
  • sůl

Ostatní

  • olej na smažení

Jak na to

Těsto

  1. Připravíme si těsto: smícháme v misce suché ingredience (mouka, kardamom, soda, sůl), pak přidejte jogurt a ghí. Promíchejte, pak postupně přilévejte vodu a hnětejte, dokud nebudete mít jednolité a elastické těsto. Nechejte těsto v misce, potřete olejem a nechte odpočívat aspoň půl hodiny. Mezitím si připravte náplň.

Náplň

  1. Připravíme si ingredience na náplň. Brambory uvařte a rozmačkejte je vidličkou (nemusí být úplně nahladko, mohou obsahovat kousky brambor). Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, zázvor oloupejte a nastrouhejte, chilli papričku očistěte (od stopky a semínek) a nesekejte nadrobno.
  2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, vhoďte cibulku a nechte ji zesklovatět, bude stačit pár minut. Pak přidejte česnek, zázvor a chilli papričku. Promíchejte a nechte rozvonět. Pak přidejte hrášek a nechte ho pár minut prohřát. Přidáme veškeré koření a nasekaný koriandr. Promícháme a sundáme pánev z plotny.
  3. Přidáme brambory. Dobře promícháme, aby se vše propojilo, pár minut necháme na pánvi. Podle chuti dosolíme.

Dokončení

  1. Rozdělte těsto na 4 díly a z každého kousku v ruce vytvarujte kuličku. Rozválejte na tenkou kulatou placku, kterou rozkrojíte na půlku.
  2. Polovinu rovné části půlkruhu potřete vodou, pak přeložte a vytvořte kornoutek, který díky lepidlu slepíte.
  3. Kornoutek si vložte do dlaně otevřenou stranou nahoru a dovnitř dejte bramborovou náplň. Slepte zbývající konec těsta tak, že přeložíte jeden konec přes druhý a trochou vody přilepíte. Poté položte naplněný kornoute na vál a vytvarujte jej tak, aby vznikl úhledný trojúhelník. Případné přesahují kousky těsta přilepte vodou.
  4. Takto pokračujte s veškerým těstem. Mělo by vám takto vzniknout 8 kapes. Smažte trojúhelníky v rozpáleném oleji dozlatova. Trvá to jen chvilku, náplň je již uvařená, proto stačí jen nechat opéct.
  5. Nechte vychladnout a užijte si tu skvělou výraznou chuť! Skvělé jsou i den po usmažení, zatepla i zastudena.Samosy: indické plněné taštičky samosa - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
SAMOSA: Indické plněné taštičky
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

2 thoughts on “Indická SAMOSA: Slané plněné taštičky

  1. DObrý den,
    dalo by se prosím udělat i v bezlepkové verzi?
    Nemáte zkušenost?
    Předem děkuji.Marcínová

    1. Hezký den, s bezlepkovým pečením a vařením nemám moc zkušenosti, takže bohužel neporadím 🙁 Snad se vám podaří pšeničnou mouku něčím nahradit. Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *