Cizrnový FALAFEL z Blízkého východu

Falafel je název pro smažené kuličky připravené z cizrny, z bobů nebo ze směsi obou luštěnin. Jeho původ není jistý, ale jedna z pravděpodobnějších verzí ho zasazuje do Egypta, kde se připravuje právě z bobů. Dnes je ale falafel oblíbený především na Blízkém východě – v Izraeli nebo Libanonu. Především Izrael si nárokuje falafel jako národní jídlo a je možné jej koupit opravdu na každém rohu – v restauracích, bistrech i u pouličních prodejců. Na Blízkém východě se falafel připravuje čistě z cizrny, a stejně tak jsme na něj zvyklí i u nás.

Falafel se servíruje různými způsoby, může se servírovat samotný na talíři jen se zeleninovým salátem, v pitě se zeleninou nebo na talíři jako součást tzv. mezze (drobné pochutiny servírované většinou k alkoholu, oblíbeným mezze je také hummus nebo salát tabbouleh). Dnes je falafel oblíbený jako vegetariánská nebo veganská varianta pouličního jídla v pitě nebo v placce lafa.

Cizrnový falafel se salátem - Ochutnejte svět

Originální recept na cizrnový falafel

Co potřebujete (na cca 15 větších falafelů)

  • 2 hrnky cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 2 lžičky soli
  • půl lžičky kmínu
  • půl lžičky kajenského pepře
  • malá hrst čerstvé petržele
  • malá hrst čerstvého koriandru

Ingredience na falafel - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Pro přípravu falafelu namočte cizrnu den předem do dostatečného množství vody, aby nasákla. Nezkoušejte falafel z předvařené cizrny v plechovce, nepodařil by se! Po alespoň 12 hodinách ve vodě slijte přebytečnou vodu a cizrnu nasypejte do food processoru nebo do mixéru. Je dobré zvolit mixér, který zvládne i tvrdší suroviny, já jsem použila mixér Vitaway od gorenje.
  2. Rozmixujte. Těsto na falafel by nemělo být úplně hladké, ale mírně hrudkovité. Doporučuji mixovat cizrnu po menších částech, aby se rozmixovala rovnoměrně. K poslední dávce cizrny přidejte všechny ostatní ingredience. Veškerou cizrnu pak promíchejte, ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Těsto by mělo být výraznější a slanější, při smažení se chuť zjemní. Dejte to lednice a nechte tak půlhodinku odpočinout.
  3. Postupně vytvářejte kuličky nebo menší placky. Můžete si pomoct tvořítkem na falafel, který jsem koupila v obchodě s orientálními potravinami (na fotce). Zvládnete to ale i dlaněmi namočenými ve vodě nebo dvěma lžičkami.
  4. Jednotlivé falafely smažte dozlatova v rozpáleném rostlinném oleji.
  5. Servírujte se zeleninou, s hummusem a s pitou.Cizrnový falafel se salátem - Ochutnejte svět

Inspirovat se můžete také talířem falafelu s humusem, zeleninou a hranolkami tak, jak mi ho naservírovali v zapadlé uličce v Jeruzalémě 🙂

Falafel s humusem v Jeruzalémě - Ochutnejte svět
Falafel s humusem v Jeruzalémě – Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Cizrnový FALAFEL z Blízkého Východu
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

5 thoughts on “Cizrnový FALAFEL z Blízkého východu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *