Šanghajské palačinky s hoi sin omáčkou JI DAN BING

Patříte mezi milovníky snídaní? Pak byste měli vyzkoušet tuto čínskou specialitu! Jianbing (čínsky 煎饼, v našem přepisu také ji dan bing) je palačinka z jednoduchého těsta s vajíčkem, omáčkami a oblohou. Tyto palačinky patří mezi velmi oblíbený street food, připravují se tedy přímo na ulicích, kdy po objednání kuchař před vámi celou pochoutku připraví. Někdy kuchaři používají tekuté těsto jako na francouzské palačinky, jindy je těsto spíš lepivé a špachtlí se rozplácává po horkém povrchu plotny, dokud se nevytvoří jednolitá placka. Jakmile se vše propeče, dochutí se některou z čínských omáček (nejčastěji nasládlou omáčkou hoi sin a chilli omáčkou, někdy se také používá fazolová pasta) a oblohou: jarní cibulkou, nakládanou zeleninou, sezamem, bylinkami nebo listy čerstvého křupavého salátu. Pak stačí placku zamotat, překrojit a pochutnat si!

Jidanbing mají dlouhou historii. Podle legendy byly poprvé připraveny před 2000 lety v provincii Šan-tung (anglicky Shandong) na severovýchodě Číny, kdy generál musel čelit problému, jak nakrmit své vojáky poté, co přišli o všechny pánve wok. Nařídil kuchařům smíchat mouku s vodou a opékat placky na štítech nebo kovových plátech přímo nad ohněm. Jídlo nejen nasytilo hladové vojáky, ale také pozvedlo morálku a pomohlo jim vyhrát bitvu. Od té doby se recept předával z generace na generaci a dostal se i do dalších částí Číny. Dnes se připravují především dva druhy jidanbing, a to druh Šan-tung a druh Tchien-ťin podle čínských provincií. Ve skutečnosti ale existuje spousta verzí a palačinku si můžete přizpůsobit svým chutím.

Jianbing - čínské palačinky s jarní cibulkou a hoi sin - Ochutnejte svět

Recept na čínské palačinky ji dan bing

Co potřebujete (na 4 palačinky)

  • 170 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 4 vejce
  • 2 jarní cibulky
  • pasta z chilli papriček
  • hoi sin omáčka (koupíte ji již připravenou)
  • slunečnicový olej

volitelné:

  • lžíce orestovaného sezamu
  • čerstvý koriandr
  • listy čerstvého salátu
  • nakládaná zelenina
  • bao cui (tenké smažené křupavé těsto, u nás asi neseženete, ale do jianbing se často dává)

Jak na to

  1. Smíchejte v misce mouku s vodou a se solí. Vznikne lepivé těsto. Vraťte jej zpátky do misky, potřete ho olejem a nechte aspoň půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. Těsto si rozdělte na čtyři díly. Nyní je třeba vyválet na velmi tenkou placku. Ideální je mít plastovou podložku a plastový váleček, kterým lepivé těsto potřené olejem snadno rozválíte. Druhou možností je těsto prsty roztahovat do stran, dokud nevznikne tenká placka. Tu pak můžete ještě lehce rozválet válečkem.
  3. Rozehřejte si pánev. Pak rychlým pohybem placku přesuňte na pánev. Hned na těsto rozklepněte vajíčko. Vidličkou ho trochu na placce rozkvedlejte a rozprostřete po celé placce. Jakmile je zespodu placka propečená, na chvilku ji otočte, aby se propeklo i vajíčko z druhé strany.
  4. Dejte si placku na talíř a začněte se zdobením. Nejprve lehce placku potřete chilli pastou (podle toho, jak moc máte rádi pálivá jídla), pak ji postříkejte hoi sin omáčkou. Pak ji posypejte nakrájenou jarní cibulkou a přidejte ostatní ingredience podle vlastní volby: čerstvý koriandr, sezam nebo listy čerstvého salátu.
  5. Pak zabalte a užijte si tu skvělou kombinaci chutí. Dobrou chuť!Jianbing - čínské palačinky s jarní cibulkou a hoi sin - Ochutnejte svět     
Shrnutí
recipe image
Recept na
Šanghajské palačinky s hoi sin omáčkou JI DAN BING
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

5 thoughts on “Šanghajské palačinky s hoi sin omáčkou JI DAN BING

  1. Díky za recept, hledala jsem na inetu. O palačinkách se píše v detektivkách Petera Maye – Pekingská sága (Pán ohně atd.), musím je vyzkoušet. Taky moc ráda vařím, i když už necestuju.

    1. Nebudete tomu věřit, ale já o tomto receptu poprvé četla taky v této knížce:) Inspirace se dá najít všude! Tak vyzkoušejte, snad bude chutnat:)

      1. Brzy to vyzkouším. Z palačinkových těst mám nejradši to naše české, ale s nahrazením části mléka vodou plus lžíce vlahého másla, a pak francouzské pohankové galettes. Ten May to ale dovede sugestivně podat, že. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *