Řecké vánoční medové perníčky MELOMAKARONA

Melomakarona v překladu znamená těsto namáčené v medu. Ve zkratce však tyto bochánky nabízí mnohem více, především provoní celý byt směsicí vůní pomerančů, skořice a medu. Původní cukroví mělo název makaronia a bylo díky obsahu medu, který byl ve starém Řecku považován za symbol hojnosti a plodnosti, servírováno jako součást pohřební hostiny. Řecké hospodyňky ale správně poznaly potenciál tohoto voňavého zázraku a nyní se připravuje hlavně na Vánoce.

Vzdáleně můžou melomakaronky připomínat naše perníčky. Řekové ale jako mnohokrát ve své historii měli skvělý nápad – upečené bochníčky začali namáčet v medové lázni, která dodá melomakaronkám vláčnost a intenzivní chuť.

Obohaťte své vánoční menu o tuto delikatesu a představte si, že jste chvíli mezi veselými Řeky u rodinného oběda. Kolem běhají děti, dospělí živě a hlasitě diskutují a do toho voní tento malý vánoční zázrak.

Melomakarona - řecké vánoční perníky - Ochutnejte svět

Recept na melomakarona – řecké vánoční perníčky

Co potřebujete

Na těsto:

  • 3 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku a hřebíčku
  • 1 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky soli
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • půl hrnku cukru
  • Půl hrnku pomerančové šťávy (nejlepší je čerstvá, nicméně dá se nahradit kvalitním pomerančovým džusem)
  • Půl hrnku olivového oleje
  • 1 lžíce brandy

Sirup:

  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek medu
  • pomerančová kůra

Na posypání

  • Nahrubo nasekané ořechy
  • Skořice
  • Hřebíček

Jak na to

  1. Zapněte troubu na 180°C.
  2. V misce si smíchejte mouku, cukr, koření, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V druhé misce vyšlehejte máslo s cukrem a s vejcem, postupně přilévejte olej. Nakonec vmíchejte do směsi pomerančovou šťávu a brandy. Směs už je docela tekutá, tak pokud si nechcete zašvihat celou kuchyň, doporučuji šťávu vmíchat vařečkou 🙂
  4. Nyní můžete přisypat sypké ingredience a pořádně vše promíchat. Velkou část práce zvládnete vařečkou, pak můžete těsto vyklopit na pracovní desku a prohníst jej rukama. Těsto by mělo být lepkavé, ale mělo by držet pohromadě a mělo by být tvarovatelné. Pokud se s těstem pracuje opravdu těžko, přidejte trochu mouky.
  5. Na plech si dejte pečící papír. Lžičkou oddělujte kousky těsto a v dlaních z něj válejte menší oválky. Ty rozmístěte na plech. Bochánky nabudou v troubě jen velmi málo, proto je můžete skládat celkem blízko jeden vedle druhého.
  6. Předtím, než je dáte do trouby, je na několika místech propíchejte vidličkou. Sirup se pak lépe dostane i do středu bochánku. Dejte do trouby a pečte cca 20 minut.
  7. Mezitím si připravte sirup. Jednoduše do většího hrnce nebo široké pánve vlijte vodu, nasypte cukr a přidejte med. Přisypte pomerančovou kůru z cca poloviny pomeranče. Zahřejte a za pravidelného míchání nechte ingredience rozpustit a spojit se. Povařte cca 2 minuty a vypněte plotnu.
  8. Jakmile budou melomakaronky upečené, nechte je zchládnout, aby se vám s nimi lépe pracovalo.
  9. Do ještě teplého sirupu nasypte makaronky vypouklou a propíchanou stranou dolů a nechte pár minut nasakovat sirup. Podle některých receptů stačí makaronky nechat v nálevu jen půl minuty, já je nechávám namočené až deset minut, aby pěkně nasákly. Záleží také na velikosti bochánků.
  10. Melomakaronky vytáhněte ze sirupu a vyskládejte je vedle sebe. Pak je hustě posypte nasekanými ořechy se skořicí. Je dobré ořechy trochu přitlačit, aby zbytečně neodpadávaly. Hotovo!

Melomakarona - řecké vánoční perníčky - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Řecké vánoční medové perníčky MELOMAKARONA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *