Vietnamské jarní závitky s mletým masem Chả giò

Na paletě vietnamské kuchyně najdete maso, ryby, rýži, nudle, voňavé bylinky i čerstvou zeleninu. A jarní závitky mají od každého trochu. Jedním z názvů pro toto jídlo jsou císařské závitky, jelikož dříve byly připravovány především pro vietnamskou šlechtu. Koncept kombinování zeleniny, masa a rýžového papíru no jednoho závitku měl potěšit vyšší vrstvy a zároveň přinést jídla, které obsahuje správný poměr mezi yin a yang.

Závitky mají spoustu variant a jejich jména i ingredience se liší v jižním a severním Vietnamu a dokonce také v Asii a v Evropě, kam je přivezla vietnamská komunita imigrantů. Chả giò v překladu znamená „závitek z mletého masa“, a to v dialektu jižního Vietnamu. V severním dialektu se používá název Nem rán nebo jednoduše Nem. Rýžový papír je pro jídlo velmi důležitý, neboť dodává po usmažení jídlu správnou křupavost a chuť (na určitých místech Evropy). Existuje však i jiná varianta závitků – tzv. salátové závitky, kterým se ve vietnamštině říká Gỏi cuốn (v severním dialektu Nem cuốn). Thajská varianta salátových závitků, tzv. letní závitky se jmenuje Pa Pia Sod a do velké míry se vietnamským podobá. Nepřipravuje se však s rýžovými nudlemi.

Podobně je snadné si splést vietnamské a čínské závitky, zatímco čínské závitky jsou především ze sekaného zelí, výhonků mungo fazolí, cibule (doplněné o další ingredience), vietnamské závitky mají jako hlavní ingredienci mleté maso, nejčastěji v kombinaci s krevetami.

Vietnamské jarní závitky - Ochutnejte svěět

Recept na vietnamské jarní závitky

Základní ingrediencí je mleté vepřové maso doplněné o houby a zeleninu – jaká přesně zelenina to je, záleží na jednotlivých regionálních variantách. Následující recept je tak jedním z příkladů, jak můžete závitky připravit.

Co potřebujete

  • 250 g mletého vepřového masa
  • nudle vermicelli (tenké rýžové nudle)
  • hrst hub
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malé vejce
  • sůl, pepř
  • kulatý rýžový papír

Jak na to

  1. Nakrájejte velmi nadrobno cibuli a česnek. Pokud máte sušené houby, namočte je do vody a pak nakrájejte na malé kousky.
  2. Nudle vložte ho vroucí vody a vařte cca 3 minuty. Pak je ochlaďte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nakrájejte je na drobné kousky.
  3. Smíchejte všechny ingredience dohromady. Nakonec přidejte vejce. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Položte si růžový papír na rovný povrch a pomocí štětce jej potřete vodou. Po chvilce papír nasákne, změkne a bude možné jej zamotat do závitku.
  5. Připravenou náplň položte ve tvaru válečku podélně do spodní části kruhu na papír. Pak přeložte spodní část papíru přes náplň, pak přeložte levou a pravou část. Počínejte si opatrně, papír se snadno protrhne. Pomocí vody papír při překládání spojte s papírem, na který jej pokládáte. Po přeložení všech tří stran chytněte váleček a smotejte jej tak, že jej obalíte ve zbývajícím papíru.
  6. Smažte v oleji, dokud se papír neosmaží dozlatova. Nesmažte na příliš vysokou teplotu, rýžový papír je velmi rychle hotový, ale náplň trvá déle.
  7. Servírujte se sladkou chilli omáčkou nebo s nước chấm – to je rybí omáčka smíchaná s citronovou šťávou nebo octem, vodou, cukrem, česnekem a chilli papričkou.

Vietnamské jarní závitky - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Vietnamské jarní závitky s mletým masem Chả giò
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 thoughts on “Vietnamské jarní závitky s mletým masem Chả giò

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *