Tradiční turecká BAKLAVA s medem a ořechy

S baklavou kolem světa! Ač si na ni dělají nároky mnozí, baklava je doma jak v Turecku, tak na Blízkém východě a na Balkáně, stejně jako v arabských zemích severní Afriky. Její původ je prý možné datovat až do osmého století před Kristem na území Asýrie (dnešní Írák), odkud se rozšířila do jiných oblastí. Tehdy byly plátky těsta prokládané ořechy a prolívané medem dezertem nejvyšších vrstev a králů. Dodnes s v Turecku říká „nejsem tak bohatý, abych jedl baklavu každý den“.

Baklavu najdeme v pouličních stáncích, na tržištích a především nesmí chybět na všemožných slavnostech po celém roce. Každá rodina má svůj tajný recept, který si předává po generacích, základ je ale vždy stejný. Existují také různé regionální varianty, které se liší v použití druhu ořechů i koření. Pro shrnutí: na levantském území (kam můžeme v širším smyslu zařadit Balkán i Blízký východ) se používá jako náplň vlašské ořechy, pro dochucení skořice a hřebíček, oproti tomu pistácie a směs pistácií s mandlemi se používá v Íránu nebo v Azerbajdžánu.

Klasická baklava je velmi sladká a stačí jí jen opravdu malinký kousek. V tomto receptu jsem množství cukru snížila přibližně na polovinu, aby byla poživatelná i pro Evropana 🙂 Pokud byste chtěli onu klasickou přeslazenou verzi, stačí zvýšit množství cukru v sirupu.
Turecká baklava s ořechy a medem - Ochutnejte svět

Recept na tradiční baklavu

Co potřebujete

  • 500 g filo těsta (1 nebo 2 balení, potřebujete 35 plátů)
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 300 g mletých vlašských ořechů (mohou to být také pistáciové ořechy nebo mandle, případně směs různých druhů)
  • 1 lžička mleté skořice
  • ořechy na ozdobu

Na sirup

  • 150 ml vody
  • 200 g cukru krupice
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy

Jak na to

Příprava

  1. Nejprve si připravte formu. Já jsem použila kulatou formu o průměru 20 cm.
  2. Nyní rozbalte balení filo těsta. Jednotlivé pláty těsta okrojte tak, aby měly tvar formy, do které budete poté baklavu skládat. Mně se na jeden plát těsta vedle sebe vlezly dva kruhy.
  3. Nyní si připravte namleté ořechy. Pokud používáte více druhů, smíchejte je a pak přidejte skořici a kardamon.
  4. Roztopte si máslo ve skleničce a nachystejte si k němu mašlovačku.

Skládání baklavy

  1. Nyní začneme baklavu skládat do formy. Nejprve do formy budeme vkládat 10 plátů těsta, a to tak, že vložíme jeden plát, pak jej mašlovačkou potřeme máslem, na něj položíme další plát a znovu pomažeme. Takto naskládáme všech 10 plátů.
  2. Na desátý plát těsta vysypte čtvrtinu ořechů a rovnoměrně je rozprostřete. Poté začněte znovu skládat pláty těsta, které promazáváte máslem.
  3. Tento proces se bude opakovat, a to tak, že baklava bude vypadat takto: 10 plátů těsta – čtvrtina ořechů – 5 plátů těsta – čtvrtina ořechů – 5 plátů těsta – čtvrtina ořechů – 5 plátů těsta – čtvrtina ořechů – 10 plátů těsta

Krájení a pečení

  1. Zapněte troubu na 170 °C s ventilací (bez ohřevu shora).
  2. Nyní je třeba baklavu nakrájet. Zvolit můžete různé tvary podle vaší fantazie. Mezi tradiční tvary patří tzv. diamant, baklava může mít formu pásků. Inspirovat se můžete na fotce níže 🙂
  3. Nyní ozdobte baklavu ořechy – buď můžete dát kousek ořechu na každý kousek, případně nahrubo nasekat ořechy a posypat jimi celou baklavu.
  4. Pečte přibližně 1 hodinu, průběžně kontrolujte, aby se horní vrstva baklavy nespálila. V další fázi si připravíme sirup.

Turecká baklava s ořechy a medem - Ochutnejte světSirup

  1. Zatímco je baklava v troubě, připravíme si sirup.
  2. Do hrnce dáme vodu, vlijeme med, vsypeme cukr a přidáme citronovou šťávu.
  3. Zahřejeme a necháme vše rozpustit, poté vaříme ještě 5 minut.
  4. Sundáme z plotny a necháme bokem zchládnout.

Dokončení baklavy

  1. Ihned poté, co vytáhnete baklavu z troubu, ji začněte po celém povrchu polévat sirupem. Použijte opravdu veškerý sirup.
  2. Nechte zchládnout a pusťte se do ní 🙂

Turecká baklava s ořechy a medem - Ochutnejte svět

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *