Španělská klasika – TORTILLA DE PATATAS

Klasika španělských barů

Tortillu najdete v každém španělském baru. Servíruje se jako drobné jídlo servírované k pivu či vínu (ve Španělsku obecně nazývané tapas), buď samotnou, nebo na kousku čerstvé bagety. Každá Španělka ji doma připravovala milionkrát v životě, každý Španěl bude tvrdit, že umí tu nejlepší tortillu na světě.

Kouzlo tortilly je také v tom, že na první pohled jednoduchý recept má spoustu variant a různých úprav. Jakmile se naučíte základní recept, můžete experimentovat podle své chuti. Tipy na různé tortillové variace najdete na konci receptu. Nyní se však podíváme do historie…

Výlet do historie

Karlistické války, chudá oblast Navarra na severu Španělska. Do nepřátelské Francie je to, co by generál kloboukem dohodil. A španělskému generálovi jména Tomás de Zumalacárregui právě dochází síly. Vchází do jednoduchého obydlí a žádá po bezbranné hospodyňce jediné – nasycení prázdného žaludku. Co ale mohla dělat, když měla doma jen vajíčka, brambory a cibuli? Tortillu! Hospodyňka v této legendě poprvé připravila známou tortillu de patatas a generál se do jídla tak zamiloval, že jej začal sám šířit mezi svými vojáky jako jednoduché, rychlé a výživné jídlo.

 

Tortilla de patatas - Ochutnejte svět

Recept na tortilla de patatas

Co potřebujete

  • 6 větších brambor
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • sůl
  • olej na smažení

Jak na to

  1. Nejprve oškrábejte brambory a dobře je umyjte. Pak je nakrájejte na drobné kousky – ideální je postupně z každé brambory menším nožem postupně odkrajovat drobné kousky, aby byly nepravidelné. Lépe se pak mezi ně dostane vajíčko. (Jednodušším způsobem je nakrájet brambory na plátky, které pak dále nakrájíte na menší kousky. Takto ale mezi bramborami nebude tolik místa na vajíčko a je možné, že bude tortilla sušší). Poté si nahrubo nakrájejte cibuli.
  2. Do hlubší pánve nalijte slunečnicový olej, zahřejte ho a vložte první část brambor tak, aby byly celé ponořené v oleji. Nechte brambory pomalu smažit a přibližně po pěti minutách přidejte k bramborám cibuli (přidáváme ji později, aby se nespálila). Brambory necháme smažit jen tak dlouho, aby byly hotové vevnitř, ale ne zlatavé na povrchu. Chceme, aby si zachovaly svou měkkost a nebyly křupavé. Brambory po usmažení umístěte na papírový ubrousek a nechte vsáknout přebytečný olej. Postupujte takto, dokud nebudete mít osmažené všechny brambory a cibuli.
  3. Do misky si rozklepněte vajíčka, osolte je a rozkvedlejte. Vsypte brambory do vajíček a zamíchejte. Směs pak vylijte na olejem lehce vymazanou pánev a rovnoměrně ji rozvrstvěte.
  4. Na mírném plameni nechte tortillu propékat. V závislosti na tloušťce musíte odhadnout správný čas, kdy je třeba ji otočit. Otočení provedete ideálně tak, že dřevěnou špachtlí oddělíte strany tortilly od pánve a pohybem pánve ji oddělíte ode dna. Pak ji přiklopte plytkým talířem a pánev rychlým pohybem otočte. Z talíře pak opatrně tortillu nasuňte zpět na pánev a špachtlí rychle tortillu tak, aby měla hezké zaoblené boky. Nechte tortillu propéct i z druhé strany.
  5. Tortillu vysuňte na talíř a nechte ji zchládnout. Měla by mít zlatavý povrch a vevnitř by měla být propečená, chutná ale velmi dobře, pokud má vajíček vevnitř mírně tekutá.

Přijde vám to jako nuda? Přidejte…

Chorizo: Sušené španělské klobásy s paprikou jsou v tortille velmi chutným zpestřením. Přidejte nadrobno nakrájenou klobásku při smažení k bramborám. Nejen, že tortillu hezký zbarví do červena, ale také ji výborně dochutí.

Špenát: Láká vás spíš zeleninová varianta? Přidejte ve momentě, kdy smícháváte brambory s vajíčky do těsta tak nadrobno pokrájený spařený špenát (podle chuti může být dochucený solí a česnekem). Veselá zelená tortilla je na světě!

Šunka a sýr: S tortillou můžete pracovat i poté, co je již hotová na talíři. Rozkrojte ještě teplou tortillu podélně na dvě části a naskládejte do ní plátky šunky a sýra. Pak zase přiklopte horním dílem. Při spojení se sýr hezky rozteče. Existuje také varianta, kdy se tortilla plní nejen šunkou a sýrem, ale také bešamelem, čímž vzniká kalorická bomba.

TIP NA SERVÍROVÁNÍ

Ve Španělsku se často k tortille servíruje majonéza z česneku a petržele. Nejjednodušeji ji připravíte podle receptu bez vejce: stačí si do vyšší nádoby připravit 2 díly oleje, 1 díl mléka, přidat stroužek česneku, sůl a čerstvou petržel. Ručním mixérem pak směs vymíchejte dohladka. Majonézou můžete tortillu lehce potřít, nebo můžete její kousky do ní namáčet.

¡Buen provecho!

Tortilla de patatas - Ochutnejte svět

2 thoughts on “Španělská klasika – TORTILLA DE PATATAS

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *