Indická kuřecí TIKKA MASALA

Tikka masala je jedno z nejoblíbenějších indických jídel. Z jakého důvodu? Snad to bude ta nádherně okořeněná rajčatová omáčka, snad to jsou vláčné dozlatova ugrilované kousky kuřete. Pravděpodobně to bude ta dokonalá kombinace obou!

Možná vás hned ze začátku zklamu, že není úplně jisté, že se jedná o indické jídlo. Možná víte, že Indie bývala britskou kolonií a jejich kuchyně se díky tomu navzájem prolnuly a daly vzniknout skvělým novým receptům. V současnosti patří indická kuchyně ve Velké Británii mezi nejoblíbenější, snad díky výrazným chutím, kterých má britská kuchyně poskrovnu.

Jedna z verzí vzniku tohoto jídla tvrdí, že jídlo vzniklo v restauraci v britském Glasgow v 70. letech 20. století, když si jeden ze zákazníků stěžoval, že jeho grilované indické kuře je příliš suché. Pákistánský kuchař zrovna jedl talíř rajčatové polévky, tak ji improvizovaně smíchal s kořením a naservíroval ji zákazníkovi spolu s kuřetem. Jídlo si zákazník velmi oblíbil a brzy se stalo pevnou součástí menu restaurace. Jiné verze tvrdí, že tikka masala vznikla již v 50. letech v Indii a její recept byl uveřejněn v jedné z indických kuchařek. Každá z teorií má své příznivce i odpůrce, je však jasné, že tikka masala vznikla díky indickým kořenům a ingrediencím, a proto ji nyní vnímáme především jako indické jídlo.

Kuřecí tikka masala - Ochutnejte svět

Recept na kuřecí tikka masala

Co potřebujete

Na přípravu kuřete

  • 400 g kuřecích prs
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy

Na omáčku

  • kapka oleje nebo ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml pasírovaných rajčat
  • 100 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
  • volitelné: hrst čerstvého koriandru na ozdobu

Koření

  • 2 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého chilli

Kuřecí tikka masala - ingredience - Ochutnejte svět

Jak na to

Příprava masa

  1. Nejprve si v misce smíchejte veškeré koření, výslednou směs si poté rozdělte na dva díly.
  2. V misce si připravte marinádu – smíchejte jogurt s jednou polovinou kořenící směsi a zakápněte citronovou šťávu. Dobře promíchejte. Nakrájejte kuře na větší kostky, vhoďte do připravené marinády a promíchejte.
  3. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat. Ideální je nechat maso marinovat přes noc, pokud tolik času nemáte, nechte maso odpočinou alespoň 1 hodinu.
  4. Poté máte dvě možnosti – buď kousky kuřete naskládejte na pečicí papír a pečte na 220 °C, dokud kousky nebudou měkké a opečené dozlatova. Druhou možností je maso ugrilovat na grilu.

Omáčka

  1. Nyní se vrhneme na omáčku. Rozkrojte cibuli napůl a nakrájejte ji na plátky. Česnek nahrubo nasekejte.
  2. Na velkou pánev kápněte trošku oleje nebo ghí a nechte jej rozehřát. Vhoďte cibuli a za občasného míchání opékejte, dokud cibule nezačne hnědnout.
  3. Přidejte česnek a druhou polovinu kořenící směsi. Za stálého míchání nechte na pánvičce rozvonět. Dejte si pozor, aby se koření nespálilo, stačí přibližně 2-3 minutky.
  4. Přidejte pasírovaná rajčata a smetanu. Promíchejte a nechte cca 20 minut omáčku probublávat, aby se vyvařila přebytečná voda a omáčka zhoustla.
  5. Do omáčky vhoďte ugrilované kuře a nechte dalších 10 minut probublávat.
  6. Před servírováním můžete na talíři posypat nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem.
  7. Servírujte s indickým chlebem naan nebo rýží basmati. Já mám nejraději od každého trochu 🙂


P1200220a

Shrnutí
recipe image
Recept na
Indická kuřecí TIKKA MASALA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *