Marocký kuřecí tažín s datlemi a vlašskými ořechy

Kombinace masa, sušeného ovoce a ořechů patří mezi klasiky marocké kuchyně. Na blogu už najdete recept na hovězí/jehněčí tažín se švestkami a mandlemi, způsobů, jak zkombinovat maso s ovocem a ořechy, je ale spousta. Na této stránce proto najdete lehkou variantu tažínu z kuřecího masa s datlemi a vlašskými ořechy. Skvěle si kuřecí maso rozumí i se sušenými meruňkami. Co na tažínech miluju, je to, že jejich příprava není vůbec složitá a výsledkem je exploze chutí, která mě nepřestává bavit.

Jak způsob přípravy jídla, tak použité ingredience odkazují na marocký způsob života. Nebo alespoň na ten tradiční, dnes je hlavně ve městech všechno trochu jinak 🙂 Jednoduše se použije dostupné maso (jehněčí, hovězí, kuřecí, ryby), dochutí se kořením (orientální koření, jako je šafrán), na ozdobu se použijí ořechy a sušené ovoce (vzhledem k vyšším teplotám je sušení ideálním způsobem uchování potravin). Dušení v tažínech navíc vyžaduje minimum vody, která v horkých saharských oblastech může být hůře dostupná.

Je důležité také zmínit, že marocké tažíny mají spousty variant a můžete si je přizpůsobovat podle vlastní libosti. Nejčastěji se zdobí již zmíněnými švestkami a meruňkami, rozhodně vám ale doporučuju vyzkoušet datle. Datle jsou typickým ovocem, které se v Maroku pěstuje. Nejčastěji se skladují sušené s tím, že někdy jsou doslazované, někdy ne. Jsou pak skvělé jen tak na zobání i jako přísada do jídel. V Maroku jsem vyzkoušela krásně lahodné a měkké datle, u nás jsem ale narazila na různou kvalitu. Doporučuji proto koupit trochu dražší datle bio kvality, které se těm marockým budou podobat nejvíce. Já jsem koupila datle ve zdravé výživě BENU.

Marocký kuřecí tažín s datlemi a vlašskými ořechy - Ochutnejte svět

Recept na kuřecí tažín s datlemi a vlašskými ořechy

Co potřebujete

  • 1 kg kuřete (cca 6 kousků, např. spodní a horní stehna, můžete přidat i křidýlka nebo prsa)
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • půl hrnku sušených datlí (nebo meruněk)
  • půl hrnku vlašských ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 celá skořice
  • koření: 1 lžička skořice, 1 lžička zázvoru, 1 lžička kurkumy, půl lžičky černého pepře, 1 a půl lžičky soli

Na ozdobu (volitelné): čerstvý koriandr nebo snítka petržel

Kuřecí tažín - ingredience - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Smíchejte veškeré koření (skořici, zázvoru, kurkumu, pepř a sůl), poté nasypejte na kuře a promíchejte, aby se kuře obalilo v koření ze všech stran. Rozehřejte v hrnci máslo a poté vhoďte kousky kuřete. Na vyšší teplotu opečte dozlatova ze všech stran.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky. Kuře vytáhněte z hrnce, přidejte trochu oleje a osmahněte cibuli cca 5 minut. Ke konci přidejte česnek a nechte ho rozvonět.
  3. Přidejte kuře, promíchejte a zalijte vodou, aby bylo kuře téměř ponořené. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu a nechte probublávat 30 minut (během této doby pokličku nezvedejte). Pokud máte větší kousky masa, může to trvat i chvilku déle.
  4. Mezitím si připravíme datle a ořechy. Datle rozřízněte napůl a odstraňte pecku. Na malé pánvi nebo v hrnci si rozehřejte trochu vody, přidejte med, celou skořici a datle (nebo meruňky, nebo oboje). Nechte vařit za občasného míchání na vyšší teplotu, dokud se voda téměř nevypaří a ovoce nezměkne. Ke konci vaření přidejte vlašské ořechy a promíchejte. Výsledkem by mělo být lehce medem obalené měkké ovoce a ořechy.
  5. Jakmile uplyne půlhodinka, během které se kuře vařilo, odklopte pokličku, promíchejte a zkontrolujte, zda je maso propečené. Pokud ano, vylovte kousky masa na talíř, zvyšte teplotu a zbylou omáčku nechte zredukovat, aby zhoustla.
  6. Na talíř nebo do servírovacího tažínu naskládejte kousky kuřete, přelijte omáčku a ozdobte uvařeným ovocem, kousky vlašských ořechů a čerstvými bylinkami.

Marocký kuřecí tažín s datlemi a vlašskými ořechy - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Marocký kuřecí tažín s datlemi a vlašskými ořechy
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *