Italský drobenkový koláč TARTA SBRISOLONA

Tento křupavý koláč s mandlemi pochází ze severní Itálie, konkrétně z města Mantova. Původně to byl dezert chudých rodin, které připravovaly levnou verzi tohoto koláče smícháním kukuřičné mouky, lískových oříšků a sádla. Tento drobenkový koláč byl také přezdívám „koláč tří hrnků“ kvůli tomu, že díky stejnému poměru jednotlivých ingrediencí mohl připravovat po hrníčkách. Tento koláč se stal v průběhu let natolik oblíbeným, že se začal servírovat i na šlechtických stolech, ale samozřejmě v trochu vylepšené verzi, které zahrnovala cukr, koření a mandle.

Konzistence dezertu ale byla zachována a baví nás i o tolik století později! Jedná se totiž o drobenkový koláč se sypkým těstem, které se nasype do formy a spojí se do jednolitého koláče až pečením. Je krásně křupavý a podle dlouholeté tradice se jí tak, že se láme na jednotlivé kousky a rukama se cpe rovnou do pusy 🙂 Nejlépe si jej vychutnáte s hrnkem kávy nebo s italským dezertním vínem.

Italský drobenkový koláč s mandlemi - Ochutnejte svět

Recept na italský drobenkový koláč s mandlemi

Co potřebujete

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g kukuřičné mouky
  • 200 g mandlí
  • 200 g cukru krupice
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • citronová kůra (z 1 citronu)
  • 2 žloutky
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

  1. V misce smíchejte bílou a kukuřičnou mouku, krupicový cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr a nasekané mandle.
  2. Přidejte žloutek a vidličkou jej přimíchejte ke směsi.
  3. Nakonec přidejte změklé máslo a ručně mněte mezi prsty, aby se vše promíchalo. Vznikne směs podobná drobence.
  4. Formu dostatečně vymažte máslem.
  5. Sypké těsto nasypte do formy a rozhrábněte prsty tak, aby byla všude rovnoměrná vrstva. Nijak jej ale neutlačujte, ani nenamačkávejte do formy.
  6. Pečeme 40 minut na 180 °C. Po upečení posypejte moučkovým cukrem.

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Italský drobenkový koláč TARTA SBRISOLONA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *