Švýcarské čokoládové sušenky BASLER BRUNSLI

Kouzelná chuť mandlí a hořké čokolády v sušence křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. A to přímo ze srdce čokoládové země – Švýcarska, kde je oblíbeným vánočním cukrovím. Tyto čokoládové sušenky s mandlemi se začaly ve Švýcarsku připravovat poté, co se tato země stala na přelomu 19. a 20. století světově proslulým vývozcem čokolády a kakaa.

Jméno basler brunsli ve švýcarské němčině znamená „malé hnědé basilejské sušenky“. Tento název bychom mohli také přeložit jako basilejské brownies, ale věřte, že podobný název s americkým brownies je jen shodou okolností! Ve Švýcarsku jednoduše pojmenovali tyhle sušenky podle jejich krásné hnědé čokoládové barvy. Proč jsou tyto sušenky spojovány s Basilejem, není jisté. Kdysi však toto město bylo obchodním centrem s kořením, tak snad se zde spojila láska v čokoládě s kořením do tohoto delikátního cukroví.

Basilejské čokoládové sušenky Basler brunsli - Ochutnejte svět

Recept na sušenky s čokoládou a mandlemi

Co potřebujete

  • 130 g mandlové mouky nebo mandlí
  • 180 g cukru moučka
  • 160 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • 2 bílky

Jak na to

  1. Nejprve si připravíme mandle – pokud máte mandlovou mouku, máte již hotovo. Pokud máte mandličky, očištěné je dejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.
  2. Připravte si čokoládu. Je třeba ji nastrouhat nebo nasekat na malinké kousíčky.
  3. Bílky za pomoci metličky vyšlehejte do sněhu.
  4. Všechny ingredience smíchejte a ručně propracujte v jednolité těsto.
  5. Nechte těsto 1 hodinu odpočinout v lednici.
  6. Poté si zapněte troubu na 170 °C.
  7. Těsto poté vyválejte na 1 cm vysoké těsto. Pokud se příliš lepí, můžete si podložku posypat moučkovým cukrem.
  8. Vykrajovátkem v těstě vytvořte obrazce, které za pomoci špachtle přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pokud těsto lepí příliš, můžete jednoduše lžičkou kupičky těsta dát na plech a poté je rozplácnout na placku. Sušenky se pak v troubě ještě trochu roztečou do stran.
  9. Sušenky nechte 1 hodinku schnout na plechu.
  10. Pečte 10-15 minut. Sušenky jsou hotové, jakmile přestanou na pohled „bublat“.
  11. Po upečení můžete sušenky ještě posypat cukrem, samotné těsto je ale dost sladké, proto to není bezpodmínečně nutné.

Basilejské čokoládové sušenky Basler brunsli - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Švýcarské čokoládové sušenky BASLER BRUNSLI
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *