Španělské GAZPACHO: studená rajčatová polévka

Na jihu horkého Španělska, kde se potkává Evropa s horkou Afrikou, se nachází region, který je směsicí kultur, temperamentů a nálad. Andalusie! Gazpacho je polévka, ale právě kvůli horkému počasí se nepodává teplá, nýbrž pořádně vychlazená. Existují různé varianty, mezi typy gazpacha patří ajoblanco (bílá polévka z česneku) a salmorejo (krémová rajčatová polévka z Córdoby). Kouzlo nápoje ze sezónních potravin bohatého na tekutiny a minerály bylo objeveno již v 17. století a prý španělské gazpacho cestovalo i s Cristobalem Colombem do Ameriky.

Dnes patří mezi nejoblíbenější jídla španělské kuchyně. Doporučujeme podávat pořádně vychlazené,  před servírování zakápněte kvalitním olivovým olejem a můžete ozdobit trochou zeleniny nebo čerstvou petrželkou. Gazpacho se často neservíruje v talířích, ale ve skleničkách a pije se.

Španělské gazpacho - studená polévka - Ochutnejte svět

Recept na studenou polévku gazpacho

Co potřebujete:

  • 1 kg rajčat
  • 1 malá cibule
  • kousek okurky (tak 5 cm)
  • půl zelené papriky
  • půl červené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky soli
    Ingredience na španělské gazpacho - Ochutnejte svět

Jak na to:

  1. Příprava gazpacha je velmi jednoduchá. Stačí zeleninu dobře omýt, nakrájet na menší kousky a všechny suroviny přidat do mixéru. Doporučujeme přidat nejprve méně octa a soli a podle chuti přidávejte. Každý má jinou chuť .
  2. Rozmixujte! Pokud chcete mít gazpacho naprosto hladké, můžete jej přelít přes sítko a získat tak čistou zeleninovou šťávu.

¡Buen provecho! (španělsky Dobrou chuť :-))

Španělské gazpacho - studená polévka - Ochutnejte svět

Co můžete udělat jinak?

  • Gazpacho s melounem: Přidejte do gazpacha kousky žlutého melounu. Ovoce je skvělým doplňkem ke svěží zelenině!
  • Jahodové gazpacho: Do gazpacha můžete přidat také jahody (všechny ostatní ingredience zůstávají stejné). Může se to zdát jako zvláštní kombinace, ale jahody skvěle svou svěží nasládlou chutí gazpacho ozvláštní.
  • Tapas: Servíruje gazpacho s dalšími španělskými dobrotami jako tapas – drobné pochutiny k pití. Můžete servírovat krevetky na česneku, španělskou sušenou šunku jamón a španělské ovčí sýry, opékané papričky pimientos de padrón, slaný koláč empanada s tuňákem nebo například tortillu de patatas (španělská bramborová tortila).

Španělská večeře

Shrnutí
recipe image
Recept na
Španělské GAZPACHO: studená rajčatová polévka
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “Španělské GAZPACHO: studená rajčatová polévka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *