Švédští skořicoví šneci z kynutého těsta KANELBULLAR

Pokud vás někdo pozve ve Švédsku na kafe, můžete si být jistí, že k němu pravděpodobně dostanete tohoto nadýchaného kulatého šneka plného voňavé skořice. Skořicoví šneci jsou nejznámější švédskou sladkostí, průměrně prý každý Švéd sní ročně 316 šneků. Dokonce zavedli speciální den věnované jen tomuto skořicovému pokušení – Mezinárodní den kanelbullar se slaví od roku 1999 každý 4. říjen. Ano, kanelbullar je švédský výraz, který v překladu znamená „skořicové bochánky„.

Pro přípravu skořicových šneků potřebujete jen základní suroviny plus dvě trochu méně běžné suroviny: voňavé koření kardamom a na posypání tzv. perlový cukr, neboli cukr v malých kousíčkách, které na pečivu pěkně křupnou. Pokud jej ale nemáte, nezbude vám nic jiného, než jednoduše šneky posypat cukrem krystal.

Švédští skořicoví šneci - Ochutnejte svět

Recept na švédské skořicové šneky

Co potřebujete

Na těsto

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • 50 g cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)

Na náplň

  • 100 g cukru krystal
  • 3 lžíce skořice
  • 150 g másla

Nahoru

  • 1 vejce na potření
  • perlový cukr (nebo cukr krystal) na posypání

Jak na to

  1. Dejte do hrnce mléko s máslem a na nižší teplotu nechte rozpustit. Poté sundejte z plotny a nechte zchládnout, aby mléko bylo teplé, ale ne horké.
  2. V misce smíchejte mouku, kardamom, cukr, sůl a droždí.
  3. Smíchejte mléko s máslem se suchými ingrediencemi a dobře propracujte. Těsto poté dejte do misky, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
  4. Připravte si náplň tak, že v hrnci roztopíte máslo s cukrem a se skořicí. Jakmile se cukr rozpustí, sundejte hrnec z plotny a nechte v chladné vodě směs ztuhnout, aby se snadno natírala.
  5. Vyložte si dva plechy pečicím papírem. Těsto si rozdělte na dvě části a vyválejte na obdélník.
  6. Potřete náplní rozválené těsto. Dlouhým okrajem srolujte těsto do rolky.
  7. Nakrájejte zoubkovaným nožem na kolečka a jednotlivé šneky rozmístěte na plech.
  8. Zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 45 minut. Poté potřete vajíčkem, posypte cukrem.
  9. Pečte na 180 °C 15-20 minut dozlatova (podle velikosti i chvilku déle).

Švédští skořicoví šneci - Ochutnejte svět

Shrnutí
Recept na
Švédští skořicoví šneci z kynutého těsta KANELBULLAR
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *