PARMIGIANA: Italský zapečený lilek se sýrem

Každý název jídla většinou poví spoustu o tom, odkud jídlo pochází, co obsahuje nebo čím je typické. Kolem parmigiany však existuje tolik pověr a příběhů, že nikdo se nikdy nedozví, který z příběhů je tím pravým. První možností je, že se parmigiana jednoduše jmenuje podle parmezánu, který je jednou z hlavních ingrediencí. Druhá varianta je, že odkazuje k regionu Parma, jelikož parmigiana znamená v překladu “z Parmy”. Parma se ale nachází v severní Itálii, zatímco tento recept je typický pro regiony na jihu Itálie (Campania, Calabria) a ostrov Sicílie. Když zkoumáme název ještě hlouběji, dopracujeme se k jiné zajímavé teorii. Jméno prý může být odvozeno od slova “parmiciana”, který odkazuje ke způsobu skládání dřevěných lišt přes sebe – jako rolety. Stejně se u jídla skládají na sebe jednotlivé plátky lilku.

Teď už víte, odkud parmigiana pochází. Co to ale je? Jsou to plátky opečeného lilku, které se zapékají spolu s rajčatovou omáčkou a několika druhy sýrů. Výsledkem je festival chutí, kterému kraluje krémový roztopený sýr. Ingrediencí potřebujete jen pár, o to důležitější ale je, aby byly kvalitní. Vyberte si proto pevný a zralý lilek. Rajčatovou omáčku si můžete koupit už hotové a ochucené, případně si jej připravte doma. Návod najdete níže. A pak: sýry! Parmigiana by měla obsahovat dva druhy sýra: parmezán a caciocavallo. Parmezán je u nás poměrně dobře známý a dostupný, caciocavallo ale může být problém. Je to měkký ovčí sýr, pokud jej neseženete, je možné jej nahradit kvalitní mozzarellou. Já jsem dostala v rámci spolupráce poukaz na nákup u firmy Gran Moravia, takže jsem oba sýry a hotovou rajčatovou omáčku koupila právě zde. A parmigiana se s nimi skvěle povedla!

Italská parmigiana: zapečený lilek se sýrem - Ochutnejte svět

 

Recept na sicilskou parmigiana di melanzane

Co potřebujete (na 4 porce)

Jak na to

  1. Nejprve nakrájejte lilek na přibližně centimetrové plátky. Posypte je hrubou solí a nechte je tak půl hodinu odležet – sůl vytáhne z lilku tekutiny, které pak snadno osušíte papírovou utěrkou.
  2. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek, opečte a zalijte rajčatovým sugem. Dochuťte octem a cukrem, pak omáčku osolte. Nakonec přidejte nakrájené lístky čerstvé bazalky.
  3. Opečte plátky lilku na olivovém oleji na nízkou teplotu tak, aby lehce zezlátly. Po opečení je pokládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný olej.
  4. Nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky oba typy sýrů.
  5. Zapékací misku vymažte trochou rajčatové omáčky, pak položte plátky lilku, lehce polijte rajčatovou šťávou, posypte oběma sýry. Pokládejte takto jednotlivé vrstvy, nakonec bohatě posypte sýrem.
  6. Pečte na 200°C alespoň 10 minut, aby se vše prohřálo, sýr roztekl a na povrchu opekl dozlatova.
  7. Ačkoli je parmigiana skvělá zatepla s rozteklým sýrem, v Sicílii se servíruje vychlazená.

Italská parmigiana: zapečený lilek se sýrem - Ochutnejte svět

 

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Lilek, rajčata a parmezán: sicilská PARMIGIANA DI MELANZANE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “PARMIGIANA: Italský zapečený lilek se sýrem

  1. Stranku som objavila nahodou, je prehladna, farebna, vonia mi len z prezentacii.
    Vitan tenzo pocin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *