Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA

Salsa roja neboli červená omáčka je tradiční mexická omáčka. Těžko dostanete na území Mexika tacos nebo jinou specialitu bez této jednoduché a delikátní přílohy. Mexické omáčky se tradičně připravují v hmoždíři, kde se ingredience mačkají, dokud se chutě nespojí. Spousta omáček se ale nyní připravují v mixéru, čímž vznikne jejich hladká verze.

Napříč Mexikem najdete milion různých receptů a kombinací, všechny jsou však na podobném základu – rajčata a chilli papričky. Lišit se ale mohou v poměru ingrediencí, množství dochucovadel (bylinky nebo ocet) i v typu a množství použitých chilli papriček. Existují také tři druhy podle způsoby přípravy salsa roja: cruda (neboli „syrová“ z čerstvých ingrediencí), hervida ( neboli „vařená“, ingredience se rozmixují a poté se vaří, dokud se chutě nespojí) a asada (neboli „pečená“, rajčata a chilli se opeče, aby slupka změkla, poté se smíchají s ostatními ingrediencemi).

Recept na salsa roja

Co potřebujete

  • 4 ks rajčat
  • čtvrt cibule
  • 1 stroužek česneku
  • hrst koriandru
  • 1-2 chilli papričky serrano (podle toho, jak máte rádi pálivé – můžete použít také jiné papričky: jalapeño nebo habanero)
  • sůl

Jak na to

  1. Rozkrojte rajčata na polovinu a na pánvi je opečte. Opečte na pánvi také celou chilli papričku. Pravidelně ji obracejte. Nenechávejte ji ale opékat více než 2 minuty, paprička by mohly zhořknout.
  2. Nyní máte dvě možnosti. Pokud chcete hladkou salsu, vše přesuňte do mixéru, přidejte česnek, cibuli, koriandr a sůl. Vše rozmixujte dohladka. Pokud chcete salsu připravit tradičním způsobem, v hmoždíři rozmačkejte česnek, chilli papričku a sůl, poté přidejte a rozmačkejte rajčata. Nakonec smíchejte s najemno nakrájenou cibulí a nasekaným koriandrem.Salsa roja: mexická omáčka - Ochutnejte svět

Jak použít salsa roja

  • Nejčastěji se používá jako dip k dochucení jiných mexických jídel. Můžete ji servírovat v malé misce, do které budete jídlo namáčet, případně můžete salsu na jídlo přímo nanést.
  • TIP: Vezměte si kukuřičné nachos, rozložte je na plech a zasypejte strouhaným sýrem. Nechte v troubě rozpéct, poté polijte omáčkou salsa roja a ozdobte čerstvým koriandrem.

K jakým jídlům ji můžete servírovat?

Shrnutí
recipe image
Recept na
Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *