Řecká DUŠENÁ VEPŘOVÁ PLEC na víně

Řekové jsou známí požitkáři. Žijí svůj život ve společnosti ostatních, s radostí diskutují nad sklenkou dobrého vína za křiku dětí pobíhajících kolem. Určitě také víte, že řecká kuchyně je plná silného aroma a výrazných chutí. Tento recept na dušené vepřové vychází z tradičního řeckého receptu a kombinuje jedny ze základních chutí Středozemí – víno a rajčata. Na dušená masa mají Řekové stovky různých receptů, někteří přidávají k receptů celer nebo mrkev, existuje také velmi podobná verze vepřového „afelia“, což je recept vepřového masa s koriandrovými semínky původem z Kypru.

U tohoto masa je velmi důležitý výběr vína a také trpělivost. Dušené maso potřebuje svůj čas, proto nezapomeňte, že Řekové mají na všechno čas a nechat maso pomalu dusit v troubě několik hodin, to přece není problém!

Recept na řeckou dušenou plec

Co potřebujete:

  • 1 kus vepřové plece
  • 1 velká cibule
  • 4 menší stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice (není nutné)
  • 1 hrnky suchého červeného vína
  • 1 hrnky pasírovaná rajčata
  • sůl, pepř, kajenský pepř, muškátový oříšek, oregano, bobkový list

Jak na to:

  • Nejprve si připravíme maso. Nakrájíme plecko na několik centimetrů velké kousky, osolíme a opepříme. Pokud chcete mít chuť opravdu výraznou, můžete přidat 2 lžičky dijonské hořčice, ve které maso lehce obalíte.
  • Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Je dobré mít olej rozehřátý opravdu na vysokou teplotu, aby se po přidání masa nezchladil. Maso se musí na vysokou teplotu zatáhnout a zezlátnout.
  • Maso vyjměte z hrnce na talířek. Do hrnce v případě potřeby přidejte kapku oleje a vhoďte nakrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidejte česnek a lehce promíchejte.
  • Jakmile se česnek rozvoní, přidejte maso. Promíchejte a můžete přidat víno. Směs přiveďte k varu a poté přidejte pasírovaná rajčata, kajenský pepř, muškátový oříšek, oregano a bobkový list.
  • Vše promíchejte, přiveďte k varu a pak snižte teplotu tak, abyste viděli lehké probublávání. Přikryjte pokličkou a duste 90-120 minut. Maso musí být měkké a omáčka dostatečně zahuštěná. Je třeba jednou za čas maso promíchat a zkontrolovat, zda není třeba dolít více tekutin – pak ve stejném poměru dolévejte víno a pasírovaná rajčata.

Servírovat doporučuji s čerstvým bílým chlebem, který zároveň použijete pro vyčištění talíře 🙂

Shrnutí
recipe image
Recept na
Řecká DUŠENÁ VEPŘOVÁ PLEC na víně
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *