Španělská polévka z čerstvých rajčat SALMOREJO

Salmorejo je španělská polévka, kterou si nejlépe užijete pořádně vychlazenou v horkých letních dnech. Má krásnou krémovou konzistenci a připravíte ji jen z několika surovin, které běžně najdete doma. Tato polévka se připravuje z čerstvých rajčat, které se rozmixují dohladka, dochutí a zahustí bílým chlebem do požadované konzistence, je proto ideální také na zpracování staršího pečiva.

Rajčatová polévka salmorejo pochází z jihošpanělské Córdoby – andaluského města, v jehož historii se mísí arabské, křesťanské i židovské vlivy. Místní slunečné podnebí svědčí pěstování zeleniny nebo oliv (a následné výrobě olivového oleje), proto i místní nejtradičnější recepty využívají těchto lokálních surovin. V horku je ale také náročné pracovat a místní farmáři proto bojují proti horku a chladu studenými polévkami. Salmorejo původně byla bílá polévka (s názvem salmorejo blanco) a připravovala se v hmoždíři, kde se všechny ingredience rozmělnily dohladka, až v průběhu 20. století se k ostatním ingrediencím začala přidávat rajčata a vznikla současná verze červené rajčatové polévky salmorejo.

Díky své konzistenci se nejí jen jako polévka, ale v hustší verzi se může servírovat také jako dip (například k bramborám) a v některých oblastech se servíruje v teplé verzi jako omáčka s různými druhy zvěřiny nebo s králíkem. Existují také podobné polévky: mazamorra, která se připravuje z chleba, česneku, olivového oleje, soli a octa (někdy se ke směsi přidávají také mandle), případně světoznámé gazpacho připravované z různých druhů zeleniny.

Španělská studená polévka salmorejo - Ochutnejte svět

Recept na španělskou studenou polévku salmorejo

Co potřebujete

  • 1 kg zralých rajčat
  • 200 g bílého chleba (např. toustový nebo bageta, ideální je den staré pečivo)
  • 200 ml kvalitního olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • volitelné: ocet

Na ozdobu

  • 2 vejce
  • několik plátků jamónu (španělská sušená šunka)

Jak na to

  1. Nakrájejte rajčata na větší kusy, oloupejte česnek a pečivo zbavte kůrky, aby vám zbyla jen měkká střída. Všechny ingredience (polévku, rajčata, česnek, střídu a sůl) vložte do mixéru.
  2. Rozmixujte dohladka. Pokud máte opravdu výkonný mixér (já mám mixér Vitaway od gorenje), díky oleji a střídě se směs vymixuje do krásně hladké a krémové směsi. Dejte polévku vychladit.
  3. Uvařte vejce 10 minut ve vroucí vodě, poté jej oloupejte a nakrájejte na drobné kostky. Jamón nakrájejte na tenké proužky. Ozdobte vychlazenou polévku vejcem a sušenou šunkou. Můžete ji také zakápnout olivovým olejem a dozdobit čerstvou petrželkou.Španělská polévka SALMOREJO ozdobená jamónem a vařeným vejcem - Ochutnejte svět
Shrnutí
Recept na
Studená rajčatová polévka ze Španělska SALMOREJO
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *