Perská šafránová rýže s kuřetem TANCHIN

Sytě žluté barvě vděčí tento pokrm tak zvanému červenému zlatu – šafránu! V perské kuchyni patří mezi nejoblíbenější koření a skvěle dotváří chuť tradičních jídel tohoto asijského státu. Tanchin znamená v perštině „naskládaný na dně“. V tomto případně se na dno formy skládají vrstvy šafránové rýže a náplně, kterou může být kuře nebo například pečený lilek a žampiony.

Kouzlo tohoto jídla totiž spočívá v tom, že při následném pečení se rýže opeče dozlatova a spojí se dohromady, tanchin je proto možné poté vyklopit a přitom bude držet pohromadě. Opečená krusta je na jídle to, co Peršané mají na jídle nejraději.

Jídlo má jemnou chuť a je krásně vláčné. V Íránu se servíruje s čerstvým bylinkovým salátem sabzi khordan (ředkvičky, jarní cibulka, koriandr a petržel), nakládaným česnekem torshi sir nebo se salátem shirazi (okurka, rajčata, červená cibule, chilli paprička, koriandr).

Perská šafránová pečená rýže s kuřetem TANCHIN - Ochutnejte svět

 

Recept na šafránovou rýži s kuřetem tanchin

Co potřebujete

  • 1 hrnek rýže
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 řecké jogurty
  • 2 žloutky
  • šafrán
  • sůl
  • pepř
  • na ozdobu: pistácie a dřišťál
  • k servírování: čerstvé bylinky nebo salát

Jak na to

  1. Nejprve si uvaříme kuřecí prsa. Nakrájíme nahrubo cibuli, plochou částí čepele nože rozdrtíme stroužky česneku a vše vhodíme do hrnce. Přidáme napůl překrojená kuřecí prsa a zalijeme vodou. Přidáme sůl a pepř. Dáme vařit na 20 minut, pokud jsou kuřecí prsa větší, může to trvat i déle.
  2. Dejte si také vařit rýži podle návodu na obalu.
  3. Šafrán zalijte v misce horkou vodou a nechte jej asi 10 minut louhovat. Většinou stačí pár vláken.
  4. V misce smíchejte bílý jogurt se žloutky a s šafránem (přidejte celý obsah misky, tedy namočený šafrán i s vodou). Dobře osolte.
  5. Uvařená kuřecí prsa natrhejte vidličkou na menší kousky, nemusí být úplně rozdělené na vlákna.
  6. Ke kuřeti přidejte třetinu jogurtové směsi a zamíchejte.
  7. Zbývající dvě třetiny jogurtové směsi přimíchejte k uvařené rýži.
  8. Připravenou formu (buď 1 větší nebo několik menších) vymažte za pomoci mašlovačkou olivovým olejem.
  9. Přidejte polovinu rýže a rozprostřete rovnoměrně na dno, poté na směs dejte uvařené kuře a opět rozprostřete.
  10. Na kuře dejte zbývající rýži a uhlaďte.
  11. Formu zakryjte alobalem a dejte péct na 200 °C s horním a spodním ohřevem na 1 hodinu. Rýže je hotová, jakmile se zespodu vytvoří krásná křupavá vrstva opečené rýže.
  12. Po upečení vyklopte na talíř a pokud chcete, ozdobte nasekanými pistáciemi a nakrájeným dřišťálem (více o dřišťálu v článku o íránské omeletě kuku sabzi).
  13. Servírujte s hrstí čerstvých bylinek nebo zeleninovým salátem.

Shrnutí
recipe image
Recept na
Perská šafránová pečená rýže s kuřetem TANCHIN
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

One thought on “Perská šafránová rýže s kuřetem TANCHIN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *