Sladký portugalský sen – PASTÉIS DE NATA

Od tajného receptu řádových sester k Unescem chráněné pekárně. Příběh pastéis de nata (v jednotném čísle pastel de nata) je plný zvratů. Původně tento dezert vymyslely a pekly řádové sestry v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Údajně za tento recept můžeme vděčit tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků na škrobení hábitů členů řádů, díky čemuž měli v klášterech přebytek žloutků. Díky tomu začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech. Recept na pastéis de nata by se ale těžko dostal na veřejnost, kdyby v roce 1820 v Portugalsku nedošlo k liberální revoluci. Během této revoluce byly postupně rozpouštěny náboženské řády a uzavírány kláštery. Mnichové z kláštera sv. Jeronýma si nejprve začali přivydělávat výrobou pastéis de nata, až svůj recept po uzavření kláštera prodali.

Tehdejší majitelé tajného receptu pak založili slavnou pekárnu s kavárnou, která funguje dodnes a byla dokonce zapsána do seznamu chráněného kulturního dědictví UNESCO. Vzhledem k tomu, že originální recept na pastéis jeho výrobci úspěšně tají, rozdělují se termíny na pastéis de Belém (v překladu „dezert z Belému“ – originální pastéis připravené přímo v původní pekárně) a na pastéis de nata (v překladu „dezert s krémem“ – všechny varianty snažící se o napodobení původního receptu). I tento recept je tedy jedním z pokusů o napodobení slavného dezertu a pro originál budete muset vyrazit do Lisabonu 🙂

P1190448

Recept na tradiční portugalské pastéis de nata

Co potřebujete

  • 450 g listového těsta
  • 500 g smetany
  • 60 g mléka
  • 170 g cukru
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce hladké kukuřičné mouky
  • citronová kůra

Jak na to

  1. Začneme přípravou náplně. Do hrnce si dejte smetanu, cukru, žloutky a přidejte trochu nastrouhané citronové kůry. V misce smíchejte mléko a kukuřičnou mouku a dobře rozmíchejte.
  2. Smetanovou směs začněte zahřívat za stálého míchání, jakmile se bude blížit bod varu, přidejte mléko s kukuřičnou moukou a dále zahřívejte. Směs se nesmí vařit a pozor na připalování – směs míchejte bez přestání. Jakmile směs zhoustne, můžete sundat hrnec ze sporáku a nechat ji bokem chládnout.
  3. Listové těsto si vyválejte do podlouhlého válečku a za pomoci nože rozkrájejte na 12 stejných kousků.
  4. Zapněte troubu na 200 °C.
  5. Formu na muffiny za pomoci mašlovačky vymažte rozpuštěným máslem. Do každé formičky vložte kousek listového těsta a prsty jej rozmačkejte tak, aby rovnoměrně pokrývalo celou plochu formičky a vytvořilo košíček, který budete plnit krémem.
  6. Jakmile máte připravené všechny formičky, vlijte do košíčků připravenou náplň.
  7. Pečte přibližně 15 minut. Povrch pastéis de nata by měl být opečený s tmavými místy.
  8. Po upečení můžete lehce posypat mletou skořicí.

Bom apetite!

Pastéis de nata (de Belém) - Ochutnejte svět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *