Portugalské krokety PASTÉIS DE BACALHAU

Pastéis de bacalhau bývají také nazývány bolinhos (v překladu kuličky). Jde o malé smažené krokety servírované v Portugalsku a v Brazílii jako předkrm nebo samostatné jídlo s rýží a salátem.

Bacalhau je portugalské označení pro nasolené pláty tresky. A treska je opravdu národním jídlem – říká se, že v Portugalsku existuje více receptů na přípravu tresky, než je dní v roce. Před použitím v kuchyni se nasolená ryba naloží do vody (většinou až 24 hodin), aby se z ní odmočila přebytečná sůl, a mohla se použít k dalším úpravám. Jde o nejčastěji používaný způsob skladování tresky, který vznikl díky portugalské tradici námořnictví. Je možné použít i čerstvou tresku, při přípravě budeme postupovat trochu jinak, výsledek však musí být vždy stejné – chutné krokety, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.

Krokety s treskou - Pasteis d bacalhau

Recept na krokety s treskou – Pastéis de bacalhau

Co potřebujete

  • 3 střední brambory
  • 200 g tresky (buď nasolené nebo čerstvé – detaily v receptu)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • petržel
  • sladká paprika
  • sůl, pepř
  • hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalování
  • olej na smažení

Jak na to

  1. Máte nasolenou tresku? Je třeba z ní vytáhnout co nejvíce soli. Nejméně 24 hodin předem ji omyjte pod proudem vody, pak ji naložte do studené vody a nechte 12 hodin odležet. Pak vodu vyměňte a nechte odležet dalších 12 hodin.
  2. Pokud máte čerstvou tresku, nakrájejte ji na menší filé a vložte do hrnce s vodou. Vařte cca 10 minut, pak rybu vytáhněte a nechte vychladnou. Po vychladnutí oberte maso z kostí a nadrobte jej na drobounké kousky.
  3. Uvařte brambory v osolené vodě (10 minut), zceďte vodu a brambory rozmačkejte.
  4. Cibuli nakrájejte na drobné kousky, připravte si hrst nasekané pažitky a nasekaný česnek. Osmahněte cibuli na troše oleje, pak přidejte česnek a petržel. Nechte ji rozvonět, pak přidejte kousky ryby. Pomocí vařečky rozmělněte tak, aby se ingredience spojily.
  5. Smíchejte v hrnci směs ryby s cibulí a brambory. Dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
  6. Mokrýma rukama tvarujte kuličky nebo podlouhlé krokety, obalte v trojobalu a smažte dozlatova.

Krokety s trestkou - pastéis de bacalhau

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *