Portugalské krokety PASTÉIS DE BACALHAU

Pastéis de bacalhau jsou malé smažené krokety servírované v Portugalsku a v Brazílii jako předkrm nebo samostatné jídlo s rýží a salátem. Někdy se jim říká také bolinhos de bacalhau (v překladu kuličky).

Bacalhau je portugalské označení pro nasolené pláty tresky. A treska je opravdu národním jídlem – říká se, že v Portugalsku existuje více receptů na přípravu tresky, než je dní v roce. Před použitím v kuchyni se nasolená ryba naloží do vody (většinou až 24 hodin), aby se z ní odmočila přebytečná sůl, a mohla se použít k dalším úpravám. Jde o nejčastěji používaný způsob skladování tresky, který vznikl díky portugalské tradici námořnictví. Je možné použít i čerstvou tresku, při přípravě budeme postupovat trochu jinak, výsledek však musí být vždy stejné – chutné krokety, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.

Krokety s treskou - Pasteis d bacalhau

Recept na krokety s treskou – Pastéis de bacalhau

Co potřebujete

  • 3 střední brambory
  • 200 g tresky (buď nasolené nebo čerstvé – detaily v receptu)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • petržel
  • sladká paprika
  • sůl, pepř
  • hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalování
  • olej na smažení

Jak na to

  1. Máte nasolenou tresku? Je třeba z ní vytáhnout co nejvíce soli. Nejméně 24 hodin předem ji omyjte pod proudem vody, pak ji naložte do studené vody a nechte 12 hodin odležet. Pak vodu vyměňte a nechte odležet dalších 12 hodin.
  2. Pokud máte čerstvou tresku, nakrájejte ji na menší filé a vložte do hrnce s vodou. Vařte cca 10 minut, pak rybu vytáhněte a nechte vychladnou. Po vychladnutí oberte maso z kostí a nadrobte jej na drobounké kousky.
  3. Uvařte brambory v osolené vodě (10 minut), zceďte vodu a brambory rozmačkejte.
  4. Cibuli nakrájejte na drobné kousky, připravte si hrst nasekané pažitky a nasekaný česnek. Osmahněte cibuli na troše oleje, pak přidejte česnek a petržel. Nechte ji rozvonět, pak přidejte kousky ryby. Pomocí vařečky rozmělněte tak, aby se ingredience spojily.
  5. Smíchejte v hrnci směs ryby s cibulí a brambory. Dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
  6. Mokrýma rukama tvarujte kuličky nebo podlouhlé krokety, obalte v trojobalu a smažte dozlatova.

Krokety s trestkou - pastéis de bacalhau

Shrnutí
recipe image
Recept na
Portugalské krokety PASTÉIS DE BACALHAU
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *