Íránská bylinková omeleta s ořechy KUKU SABZI

Výrazná chuť koriandru, petržele a kopru, doplněná křupavými ořechy – to vše v nadýchané vaječné omeletě, jejíž původ můžeme vystopovat do dalekého Íránu. Tato bylinková omeleta se připravuje především na jaře, a to na oslavu perského nového roku Nowruz, který se u nás překrývá se začátkem jara. Druhou příležitostí je svátek Sizdeh Bedar, který se slaví třináctého dne po perském novém roce. V tento den všechny rodiny sbalí spoustu skvělého jídla a vyráží do přírody na piknik, který zakončuje období oslav. Kuku sabzi se může servírovat jako samostatné jídlo (díky její výrazné chuti je možné již použít také jako náplň do pity nebo do tortilly), případně jako předkrm nebo pohoštění pro návštěvy.

Hlavní ingrediencí jsou v tomto receptu bylinky – nejčastěji jsem v receptech narážela na petržel a koriandr, často se doplňují také koprem. Tato trojice bylinek je proto uvedena také v tomto receptu. Co určitě dodržte je množství bylinek, vejce slouží jen ke spojení bylinek a ostatních ingrediencí. Popravdě i moje výsledná omeleta by si zasloužila větší množství bylinek, aby výsledek byl ještě zelenější 🙂 Takže se jich nebojte a dejte jich do omelety pořádnou dávku!

V receptu je také jedna ne příliš obvyklá ingredience, kterou je dřišťál (anglicky barberries nebo persky zereshk). Dá se u nás koupit sušený ve zdravé výživě, pokud se vám ale nepodaří jej sehnat, můžete tuto ingredienci vynechat, nebo ji nahradit goji (kustovnicí čínskou). Ta se dřišťálu podobá a receptu určitě neuškodí, i když chuťově má dřišťál mnohem výraznější kyselou chuť.

Recept na bylinkovou omeletu koko sabzi

Co potřebujete

  • 4 vejce
  • 1 hrst petržele
  • 1 hrst koriandru
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl a pepř
  • volitelné: 1 hrst kopru
  • volitelné: 1 lžíce plodů dřišťálu (je možné nahradit sušenou goji neboli kustovnicí čínskou)

Jak na to

  1. Připravte si čerstvé bylinky, omyjte je a na utěrce je nechte uschnout. Poté z nich oberte lístky a nasekejte je najemno.
  2. Ořechy nasekejte na drobnější kousky.
  3. Z jarní cibulky odřízněte bílou část a škaredé zelené konce. Zbylou zelenou část nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  4. Rozklepněte si vajíčka do misky a rozkvedlejte je se solí a pepřem. Přidejte mouku a prášek do pečiva a znovu promíchejte.
  5. Přidejte všechny bylinky, ořechy a dřišťál a promíchejte.
  6. Rozehřejte si menší nepřilnavou pánev s kapkou oleje a směs do ní poté vylijte. Nechte ji cca 5 minut na střední plamen opékat z jedné strany, pak je třeba ji otočit. Pokud je omeleta menší velikosti, můžete ji otočit jen za pomoci dřevěných špachtlí. Pokud se bojíte, že by se vám rozbila, položte na pánev dnem vzhůru velký talíř, jedním pohybem pánev i s talířem obraťte tak, aby se vám omeleta vyklopila na talíř a pak ji z talíře sesuňte zpět do pánve nepropečenou stranou dolů.
  7. Druhá varianta je těsto opéct. Formy na muffiny lehce vymažte olejem a naplňte je vaječnou směsí. Pečte asi 20 minut (podle velikosti i méně).

Dobrou chuť!

Shrnutí
recipe image
Recept na
Íránská bylinková omeleta s ořechy KOKO SABZI
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

One thought on “Íránská bylinková omeleta s ořechy KUKU SABZI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *