Indonéská smažená rýže NASI GORENG

Nasi goreng se narodilo v Indonésii, kde jej považují za své národní jídlo, dnes je ale velmi populární také v Malajsii, Singapuru nebo na Srí Lance. Nasi goreng v překladu znamená „smažená rýže„. Ačkoli se nám to může zdát zvláštní, nasi goreng se často snídá, v pouličních stáncích a restauracích ho ale najdete prakticky po celý den.

Tento pokrm vznikl jako způsob, jak zpracovat přebytečnou rýži, a i dnes je díky své variabilitě skvělým způsobem, jak zpracovat přebytky z lednice. Navíc je nasi goreng mnohem chutnější, když se připravuje z rýže, kterou jste si připravili (nebo vám zbyla) den předem. Pokud si rýži připravujete přímo před vařením, je třeba ji nechat vychladnout, aby se vám pak při smažení příliš nelepila.

Indonéská smažená rýže se také liší od té, která se připravuje v Číně, a to především díky použití sladké sojové omáčky kecap manis a krevetové pasty, které dodávají rýži trošku jinou příchuť. Také je pro ni typické použití vajíčka, které můžete do jídla zakomponovat různými způsoby: prvním je příprava omelety, kterou nakrájíte na tenké pásky a zamícháte přímo do rýže. Druhým způsobem je volské oko, které servírujete na rýži (viz fotka), a třetím je servírovat k rýži uvařené vajíčko vcelku.

Indonéská smažená rýže nasi goreng - Ochutnejte svět

Recept na smaženou rýži nasi goreng

Co potřebujete

  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže (např. jasmínové)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • čtvrtka menšího čínského zelí
  • 2 kuřecí prsa (případné také hrst krevet)
  • 2,5 lžíce kecap manis (sladká sojová omáčka)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička krevetové pasty
  • 1 lžička sambal oelek (případně 2 malé chilli papričky)

Na servírování: 2 vejce, zelenina na oblohu (rajče, okurek), chilli paprička, jarní cibulka

Jak na to

  1. Nejprve si uvařte rýži. Ideální je uvařit si ji den předem nebo spotřebovat rýži, který vám zbyla od jiného oběda. Pokud si ale rýži vaříte až nyní, pak ji po uvaření rozprostřete a nechte úplně vychládnout.
  2. Nakrájejte si zeleninu a odložte si ji bokem na talíř. Cibuli si nakrájejte na půlměsíčky, česnek nasekejte na plátky. Mrkev nakrájejte na julienne, případně si můžete pomoct škrabkou na brambory, a to tak, že škrabkou budete z mrkve oškrabávat z různých stran delší tenké plátky. Zelí si nakrájejte tak, aby vám vznikly delší tenké kousky. Pokud máte čerstvé chilli papričky, očistěte je od stopky a vnitřních semínek a nakrájejte najemno.
  3. Nakrájejte maso na nudličky.
  4. V misce nebo v hrnku smíchejte dohromady sojovou omáčku, kecap manis (sladkou sojovou omáčku) a krevetovou pastu.
  5. A jdeme vařit! Rozehřejte si wok na vyšší teplotu a nejprve vhoďte cibuli, česnek, mrkev a sambal oelek (případně chilli papričky).
  6. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte kuře a případně také krevety. Za občasného míchání nechte propéct.
  7. Nyní přidejte zelí a promíchejte. Poté můžete přidat vychladlou rýži a sojové omáčky. Vše promíchejte.
  8. Nechte směs chvíli opékat, podle potřeby dosolte solí nebo trochou ústřicové omáčky.
  9. Běžně se k nasi goreng servíruje vajíčko, připravte si tedy na pánvi volské oko, které položíte na hotovou rýži.
  10. Servírujte posypané nasekanou jarní cibulkou, a pokud máte rádi ostré, pak i chilli papričkou. Jako oblohu přidejte na kolečka nakrájenou okurku.

Shrnutí
recipe image
Recept na
Indonéská smažená rýže NASI GORENG
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *