Řecká MUSAKA s lilkem a mletým masem

Řecká musaka vyvolává vzpomínky na útulné přímořské taverny, ve kterých dobrosrdeční Řekové servírují svá poctivá jídla plná čerstvé zeleniny a šťavnatého masa. Ačkoli si musaku spojujeme hlavně s Řeckem, v různých variantách se připravuje také v arabských zemích, v Turecku a na Balkáně. Ingredience jsou většinou podobné, pokud ale srovnáme řeckou a tureckou musaku, najdeme jeden základní rozdíl – řecká musaka se skládá do vrstev, turecká se podobá spíš směsi jednotlivých ingrediencí bez vrstvení.

Původní řecká varianta počítá s použitím mletého jehněčího masa, je však možné jej nahradit také hovězím, případně směsí obou mas. Další varianty se liší v použití zeleniny – některé druhy musaky se připravují jen s lilkem, jiné se připravují z lilku a brambor.

Řecké musaka s lilkem a mletým masem / Ochutnejte svět - blog mezinárodní kuchyně
Recept na musaku z lilku

Co potřebujete (na 4 porce)

Lilky

  • 3 menší lilky
  • rostlinný olej

Masová směs

  • 500 g mletého masa (jehněčí, hovězí nebo směs těchto dvou)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g rajčat
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového pyré (pasírovaných rajčat)
  • 1 lžička cukru
  • bobkový list
  • mletá skořice
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Bešamel

  • 600 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • 100 g parmezánu (nebo čedar nebo kefalotiri)

Jak na to

Lilky

  1. Začneme přípravu lilku. Lilek omyjte a nakrájejte na cca 1 cm široká kolečka.
  2. Rozložte si je na linku nebo na stůl a poházejte na ně hrubou sůl. Ta z nich vytáhne přebytečnou vodu. Nechte je takto alespoň 20 minut.
  3. Na kolečkách lilků se objeví kapičky vody, které osušte papírovými utěrkami.
  4. Rozehřejte pánev na vyšší teplotu a kápněte na ni trochu oleje. Ten budete muset v průběhu doplňovat, protože lilky hodně oleje nasáknou.
  5. Jednotlivá kolečka opékejte na oleji z obou stran, dokud se neopečou dozlatova.
  6. Poté je zase odložte na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný olej.

Maso

  1. Na pánev si kápněte trochu oleje, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přihoďte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět.
  3. Poté přidejte mleté maso a dobře jej rozmělněte. Nechte jej opéct za průběžného míchání.
  4. Nakrájejte rajčata nadrobno a přidejte je na pánev. Vše promíchejte.
  5. Zalijte vínem, přidejte také rajčatové pyré, cukr i všechno koření.
  6. Vše promíchejte a nechte dusit cca půl hodiny za občasného míchání.
  7. Nakonec dosolte a dopepřete podle chuti.

Bešamel

  1. Připravte si hrnec. Na sporáku rozehřejte nejprve kousek másla, pak přisypte mouku.
  2. Rychle rozmíchejte a lehce opečte, pak začněte přilévat po troškách mléko.
  3. Bešamel musíte stále míchat, protože bude rychle houstnout a je třeba přidávat další a další mléko, dokud nedosáhněte požadované konzistence omáčky.
  4. Přidejte špetku muškátového oříšku a lehce dosolte. Odstavte z plotny.
  5. Bokem si do skleničky dejte dva žloutky a vidličkou je rozkvedlejte. Poté je vmíchejte za stálého míchání do chládnoucího bešamelu a dobře rozmíchejte.

Musaka krok za krokem

1. Vezměte si větší zapékací misku a na dno dejte lžíci bešamelu, který rozetřete po dně.

2. Poklaďte na dno vrstvu opečeného lilku.

3. Na něj dejte polovinu masové směsi a rozvrstvěte ji po celém povrchu.

4. Na masovou směs opatrně rozetřete polovinu bešamelu.

5. Poté jsou na řadě znovu lilky, naskládejte kolečka vedle sebe na celou vrstvu musaky.

6. Na lilky dejte druhou polovinu masové směsi a rozvrstvěte rovnoměrně po celém povrchu.

7. Masovou směs zatřete druhou polovinou bešamelu tak, aby se vytvořil jednolitý povrch.

8. Na bešamel nastrouhejte sýr podle vaší volby.

9. Pečte 30-40 minut v troubě na 180 °C, dokud se povrch nezbarví dozlatova.

Shrnutí
recipe image
Recept na
Řecká MUSAKA s lilkem a mletým masem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *