Mexická chilli omáčka s čokoládou MOLE POBLANO

Mole je tradiční mexická omáčka, která doslova exploduje rozličnými chutěmi. Kombinuje totiž sladkost tmavé čokolády s chutí semínek, suchých plodů, voňavého koření a hlavně pikantního chilli! Mole poblano je jednou z regionálních variant této omáčky. Svůj název získala podle mexické oblasti Puebla, jejímž centrem je stejnojmenné město. Tato omáčka vznikla podle legendy v klášteře Santa Rosa právě ve městě Puebla, když arcibiskup nečekaně ohlásil svou návštěvu a jeptišky v klášteře se v panice ze vzácné návštěvy snažily připravit něco k snědku. Daly dohromady co důl dal a připravily starou krůtu přelitou touto omáčkou. Když se arcibiskup ptal, o jaké jídlo se jedná, jeptiška odpověděla, že udělala „mole“, což je starobylé slovo označující „směs„.

Omáčka mole se stala mexickým symbolem pro směsici jihoamerických, severoamerických a evropských kultur, která se projevuje také v gastronomii. Kombinuje ingredience typické pro různé kontinenty. Základem jsou kvalitní chilli papričky – pokud bychom ale chtěli připravit opravdu mexickou verzi, asi bychom si pěkně spálili pusu. Tradičně se v mole kombinují dva nebo i více druhy chilli papričky typu ancho, pasilla, mulato nebo chipotle. V dřívějších dobách se ingredience po jedné restovaly a poté drtily na prášek s tím, že tento proces trval i více než jeden den a práce se účastnily všechny ženy z rodiny. Dnes za pomoci elektrických mixéru se práce zvládne mnohem rychleji.

Omáčka se často servíruje s kuřetem nebo s krůtou při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, narozeniny, křty nebo Vánoce. Kromě těchto událostí se také připravuje na slavnostech 5. května (cinco de mayo), které jsou nejvýznamnějším svátkem ve městě Puebla.

Enchiladas s mole poblano - Ochutnejte svět
Enchiladas s omáčkou mole poblano

Recept na mexickou omáčku mole poblano

Co potřebujete

  • 1 lžíce másla
  • 4 ks chilli
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 1 větší rajče
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • koření: 1 hřebíček, 2 kuličky nového koření, menší kousek celé skořice, 1 lžička anýzu, 1 snítka koriandru
  • semínka a suché plody: 2 lžíce sezamových semínek, 2 lžíce dýňového semínka, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí
  • 40 g tmavé čokolády

Ingredience na mexickou omáčku mole poblano - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Nejprve si připravte chilli papričky. Uřežte jim stopku, rozkrojte je podélně a odstraňte všechny „žíly“ a semínka. Chilli nasekejte nahrubo.
  2. Rozehřejte kousek másla na pánvi, osmahněte kousky chilli. Neustále míchejte a dejte pozor, abyste je nespálili. Poté je přesypte do misky.
  3. Chilli v misce zalijte cca třetinou teplého vývaru a nechte je namočené, zatímco si připravíte ostatní ingredience (ideálně se chilli nechává namočené přes noc).
  4. Nakrájejte cibuli a česnek a osmahněte je na stejné pánvi dozlatova.
  5. Poté přidejte rozinky, veškerého koření a suché plody a vše opékejte, dokud se koření nerozvoní a suché plody nezačnou zlátnout. Pak obsah pánve vysypte do mixéru.
  6. Nakrájejte rajčata a nasucho je na pánvi opečte tak, aby se lehce zbarvily dozlatova. Pak přisypte ke směsi do mixéru.
  7. Nakonec do mixéru přidejte i chilli papričky s vývarem. Vše dobře promixujte, dokud vám nevznikne hustší pasta.
  8. Rozmixovanou směs dejte na pánev a přilijte zbytek vývaru. Promíchejte.
  9. Nalámejte čokoládu na kousky a přidejte je k omáčce mole na pánvi.
  10. Vařte cca 30 minut na mírném plameni, dokud se chutě nespojí a omáčka nezhoustne.
  11. Podle chuti můžete lehce dosolit. Omáčka by měla mít pikantní, ale nasládlou chuť. Čokoláda by v ní měla jít cítit, ale neměla by být dominantní chutí.

Jak použít omáčku mole poblano?

  • Omáčka se často servíruje s kuřetem. Prvním způsobem úpravy je uvařit nebo upéct pod pokličkou osolené a opepřené kuřecí stehno (cca 40 minut, ale záleží podle velikosti). Z kuřete se poté odstraní kůžička a celé se namočí a zalije čokoládovým mole. Servíruje se s rýží.
  • Druhou variantou jsou kuřecí enchiladas. Na enchiladas s mole si připravte 4 kukuřičné tortilly, 2 kuřecí prsa, omáčku mole, zakysanou smetanu a sýr. Kuřecí prsa vcelku uvařte nebo upečte jen se solí a s pepřem, poté rozmělněte maso na drobné kousky. Tortillu namočte v omáčce mole, nasypejte na ni kousky masa a smotejte jako palačinku. Naplněné tortilly skládejte do pečicí formy jednu vedle druhé. Nakonec zalijte kapkou zakysané smetany a zlehka posypte sýrem (ideální je čerstvý sýr). Na chvilku dejte zapéct do trouby a servírujte 🙂

Mexické enchiladas s mole poblano - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Mexická chilli omáčka s čokoládou MOLE POBLANO
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *