Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti

Údajně za tento skvělý vynález vděčíme mexickým rančerům, kteří žili na západě Texasu (podél Rio Grande na mexicko-texaské hranici) na konci 30. a začátkem 40. let. Vždy, když se obětovával býk, pracovníci dostávali méně žádané části hovězího jako částečnou platbu za svou práci. Jedné z těchto částí se říkala Faja a odsud už nejsme daleko od Fajitas, které jsou zdrobnělinou Fajy, tedy nakrájeného hovězího na drobné kousky, opečené na grilu nebo na pánvi a servírované s kukuřičnou plackou.

Tak, jak je známe dnes, je začal připravovat Sonny Falcon, majitel supermarketu v Kyle, Texas. V roce 1969 začal lákat klienty na první fajitas a měl takový úspěch, že začal vařit fajitas ve velkém. Postupně se díky různým řetězcům fajitas rozšířila po celém světě a hovězí nahradilo maso vepřové nebo kuřecí. Připravují se se také s kalamáry.

Fajitas jsou populární nejen v mexické kuchyni, ale také v americké kuchyni Tex-mex, která kombinuje to nejlepší z Texasu a z Mexiku. Důvod je prostý – jednoduchý recept, svěží pikantní chuť, křupavé papriky, jemná tortilla a perfektně ochucené maso. Pro přípravu fajitas si můžete připravit domácí pšeničnou tortillu.

Recept na pravé mexické fajitas

Co potřebujete

  • 4 ks tortilly (recept na domácí pšeničné tortilly zde)
  • 500 g kuřecích prs
  • 1 velká červená paprika
  • 1 velká zelená paprika
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mletého chilli (nebo čerstvá chilli paprička)
  • limetka
  • sůl
  • volitelné: hrst čerstvého koriandru na ozdobu

Jak na to

  1. Začneme masem: nakrájíme si kuřecí maso na podlouhlé nudličky a naložíme ho do soli, pepře, kmínu, chilli, česneku a limetkové šťávy. Necháme naložené přibližně 15 minut.
  2. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlměsíčky. Na středním ohni ji osmahneme na větší pánvi. Přibližně po 5 minutách přidáme na podlouhlé kousky nakrájenou červenou i zelenou papriku.
  3. Necháme zeleninu přibližně čtvrt hodinky za občasného míchání opékat. Po uvedené době přidáme na pánev maso a přibližně deset minut promícháváme, dokud maso není propečené.
  4. Tortilly opečet nasucho na pánvi. Stačí dvě tři minutky, aby se těsto prohřálo.
  5. Maso se zeleninou můžete servírovat přímo na pánvi s tím, že si každý strávník na tortillu sám naloží náplň a doplní ji omáčkami podle chuti. Druhou variantou je samozřejmě náplň rovnou rozdělit na jednotlivé tortilly a servírovat je již naplněné.
  6. Ozdobit můžete čerstvým nasekaným koriandrem.

Maso a zelenina nestačí. Mexická salsa nesmí chybět!

Fajitas mají v dnešní době nespočet variant, můžete experimentovat jak s druhy masa, tak se zeleninou. Základem mexické kuchyně jsou ale, jak je vám určitě známo, delikátní omáčky. Zkuste třeba:

  • Pravé mexické GUACAMOLE s avokádem
  • Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA

Shrnutí
recipe image
Recept na
Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

4 thoughts on “Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *