Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti

Údajně za tento skvělý vynález vděčíme mexickým rančerům, kteří žili na západě Texasu (podél Rio Grande na mexicko-texaské hranici) na konci 30. a začátkem 40. let. Vždy, když se obětovával býk, pracovníci dostávali méně žádané části hovězího jako částečnou platbu za svou práci. Jedné z těchto částí se říkala Faja a odsud už nejsme daleko od Fajitas, které jsou zdrobnělinou Fajy, tedy nakrájeného hovězího na drobné kousky, opečené na grilu nebo na pánvi a servírované s kukuřičnou plackou.

Tak, jak je známe dnes, je začal připravovat Sonny Falcon, majitel supermarketu v Kyle, Texas. V roce 1969 začal lákat klienty na první fajitas a měl takový úspěch, že začal vařit fajitas ve velkém. Postupně se díky různým řetězcům fajitas rozšířila po celém světě a hovězí nahradilo maso vepřové nebo kuřecí. Připravují se se také s kalamáry.

Fajitas jsou populární nejen v mexické kuchyni a v americké kuchyni Tex-mex, která kombinuje to nejlepší z Texasu a z Mexiku, ale po celém světě. Důvod je jednoduché – jednoduchý recept, svěží pikantní chuť, křupavé papriky, jemná tortilla a perfektně ochucené maso. Pro přípravu fajitas si můžete připravit domácí pšeničnou tortillu.

Fajitas - Ochutnejte svět

Recept na pravé mexické fajitas

Co potřebujete

Jak na to

  1. Začneme masem: nakrájíme si kuřecí maso na podlouhlé nudličky a naložíme ho do soli, pepře, koriandru, papriky, kmínu, chilli, česneku a limetkové šťávy. Necháme naložené přibližně 15 minut.
  2. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlměsíčky. Na středním ohni ji osmahneme na větší pánvi. Přibližně po 5 minutách přidáme na drobné kostky nakrájenou červenou i zelenou papriku.
  3. Přidáme sůl a pepř a necháme zeleninu přibližně čtvrt hodinky dusit. Po uvedené době přidáme na pánev maso a přibližně deset minut promícháváme, dokud maso není propečené.
  4. Pánev necháme chvíli odpočívat. Mezitím si vezměte kupované tortilly nebo si připravte domácí tortilly.
  5. Tortillu pak opečeme nasucho na pánvi, stačí dvě tři minutky, aby se těsto prohřálo. Pak můžeme směsí plnit připravené tortilly.

Maso a zelenina nestačí. Mexická salsa nesmí chybět!

Fajitas mají v dnešní době nespočet variant, můžete experimentovat jak s druhy masa, tak se zeleninou. Základem mexické kuchyně jsou ale, jak je vám určitě známo, delikátní omáčky. Připravte si k fajitas skvělou mexickou omáčku guacamole!

Mexické fajitas - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

3 thoughts on “Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *