Thajské MASSAMAN CURRY: pasta a příprava kari

Massaman curry nebo také massaman kari je nejjemnější a nejméně pálivé z thajských kari. Na každé lžíci na vás čeká vůně skořice a hřebíčku, nasládlá chuť cukru, jemná kyselost tamarindu i kousky křupavých arašídů. Tato harmonie chutí odkazuje spíš k indické nebo malajské kuchyni, jejichž vlivy je možné vystopovat na jihu Thajska. Název massaman pak odkazuje buď k malajskému slovu masam, což znamená „kyselý“, nebo pravděpodobněji k thajskému výrazu pro „muslimský“. Díky napojení na muslimskou komunitu se také massaman kari většinou připravuje z kuřecího nebo hovězího masa a téměř nikdy z masa vepřového.

Asi je jasné, že ingredience na tvorbu vlastní massaman kari pasty nenajdete v každých potravinách, většinu je ale možné sehnat ve větších supermarketech nebo ve vybavenějších asijských večerkách. Doporučuji si najednou připravit větší množství pasty, které pak můžete bez problému skladovat nějakou dobu v lednici nebo v mrazáku.

Kuřecí massaman curry - Ochutnejte svět

Recept na massaman kari pastu

Co potřebujete

  • 10 sušených chilli papriček serrano
  • 6 malých šalotek
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce nasekaného galangalu
  • 1 lžíce nasekaného kořene koriandru
  • 2 lžíce nasekané citronové trávy
  • 1 lžička krevetové pasty
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky semínek koriandru
  • půl lžičky kmínu
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička kůry z plodu kaffir lime
  • 3 hřebíčky
  • 2 semínka kardamomu
  • půl lžičky skořice

Jak na to

  1. Nejprve si na pánvi nechte rozvonět koření: koriandr, kmín, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom a skořici. Vše smíchejte a nasucho opražte. Jakmile začne koření vonět, můžete jej přesypat do hmoždíře.
  2. Rozdrťte v hmoždíři koření na prášek.
  3. Nyní si připravte blender nebo výkonný mixér. Vložte do něj chilli papričky, česnek, šalotku, přidejte krevetovou pastu i citronovou trávu.
  4. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne hladká pasta. Pokud by byly ingredience příliš „suché“ a vznikal vám spíš prášek, můžete přidat kapku vody.
  5. Na pánvi si kápněte trošku oleje a přidejte z blenderu kari pastu. Na mírném plameni ji lehce provařte, stačí cca 5 minut, aby se prohřála a rozvoněla.
  6. Poté ji můžete nechat vychladnout a skladovat v lednici. Nebo si rovnou připravit massaman kari 🙂

Domácí massaman curry pasta - Ochutnejte svět

Recept na kuřecí massaman kari

Co potřebujete

  • 250 g kuřecích prsou
  • 2 menší brambory
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce arašídů nebo kešu oříšků
  • 1 plechovka kokosové smetany (400 ml)
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce třtinového nebo palmového cukru
  • 2 lžíce tamarindové pasty
  • 1 lžička soli

Jak na to

  1. Nejprve si připravte brambory. Oškrábejte je a poté je nakrájejte na cca centrimetrové kostičky. Ty uvařte v osolené vodě. Stačí 5 minut, doměkka se brambory uvaří spolu s kari.
  2. Nakrájejte si kuře na drobné pásky. Cibuli nakrájejte podobně jako brambory na cca 1 cm kostky.
  3. Rozehřejte si wok na vyšší teplotu. Přidejte 200 ml kokosového mléka a za stálého míchání jej vyvařte do oleje (mléko se vypaří a zůstane jen průhledná tekutina).
  4. Do oleje přidejte massaman kari pastu. Lehce ji osmahněte a nechte ji rozvonět.
  5. Poté přidejte kuře a cca dvě minuty promíchávejte s kari pastou.
  6. Přidejte zbytek kokosového mléka, brambory i cibuli. Promíchejte a nechte vařit doměkka.
  7. Mezitím můžete přidat také dochucovadla: rybí omáčku, cukr, sůl a tamarindovou pastu.
  8. Omáčka je hotová, jakmile zhoustne a všechny ingredience jsou uvařené doměkka.
  9. Servírujte s thajskou jasmínovou rýží.

Massaman kari kuřecí - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Thajské MASSAMAN CURRY: pasta a příprava kari
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *