Marocký hovězí tažín se sušenými švestkami a mandlemi

Neuvěřitelná kombinace měkkého kořeněného masa se sušenými švestkami, křupavými mandlemi a sezamem. Tento tradiční marocký tažín se nejčastěji připravuje z hovězího nebo jehněčího masa a patří mezi nejoblíbenější jídla u rodinného stolu. Jeho příprava je rychlá, kombinuje typické marocké ingredience a výsledná chuť? Budete se olizovat! Tradičně se toto jídlo připravuje v tažínech (také se píše jako tagine nebo tajine), což jsou hliněné nádoby s typickou pokličkou kónického tvaru. V těchto nádobách se maso pomalu dusí, přičemž se pára neustále vrací na dno. Tak je výsledné maso dokonale propečené a šťavnaté. Tažín je poté název jak pro tuto nádobu, tak pro vzniklý pokrm. Jelikož není úplně jednoduché u nás tažín koupit, doporučuji zvolit rychlejší a stejně efektivní variantu, kterou je tlakový hrnec. Doručí stejně dobrý výsledek, jen za kratší čas a trochu pohodlněji 🙂

Marocký tažín z hovězího masa se sušenými švestkami a mandlemi - Ochutnejte svět

Recept na marocký tažín z hovězího masa

Co potřebujete

  • 500 g hovězího masa (kýta, plec)
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g mandlí
  • 2 lžíce sezamu
  • 1 lžíce medu
  • hrst čerstvého koriandru
  • koření: 2 lžičky soli, půl lžičky pepře, 1 lžička kurkumy, trocha šafránu, 1 lžička skořice

Ingredience na marocký tažín (tagine, tajine) se sušenými švestkami a mandlemi - Ochutnejte svět

Jak na to: Příprava v tlakovém hrnci

  1. Nakrájejte cibuli, nasekejte česnek a nastrouhejte zázvor. Masto nakrájejte na větší kusy (cca 4cm kostky).
  2. Rozehřejte trochu oleje v hrnci, vhoďte cibuli a zázvor. Po chvíli přidejte česnek. Chvíli restujte. Poté vhoďte do hrnce maso a nechte ho na vysokou teplotu zatáhnout a lehce opéct. Poté přidejte veškeré koření a promíchejte. Zalijte půl hrnkem vody (aby maso bylo téměř ponořené), promíchejte, uzavřete tlakový hrnec a nechte na nižší teplotu dusit 50 minut.
  3. Zatímco se maso dusí, připravíme si sušené švestky a mandle. Švestky dejte do menšího hrnce, zalijte je trochou vody a přidejte lžíci medu. Zahřejte a za častého míchání vařte: švestky změknou, obalí se medem a voda se téměř vypaří.
  4. Na pánvi poté nasucho opečte mandle (použijte celé mandle, již očištěné od slupek).
  5. Jakmile uběhne stanovený čas, sundejte pokličku z tlakového hrnce a zkontrolujte, zda je maso udušené doměkka. Pokud ano, zvyšte teplotu a nechte zredukovat a lehce zhoustnout omáčku, ve které se maso dusilo.
  6. Jak jídlo naservírovat? Dejte do talíře maso i s omáčkou a ozdobte opečenými mandlemi. Nakonec přidejte švestky, které lehce otisknete do sezamových semínek, a kousky čerstvého koriandru.

Marocký tažín z hovězího masa se sušenými švestkami a mandlemi - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Marocký hovězí tažín se sušenými švestkami a mandlemi
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *