Thajská sladká rýže s mangem MANGO STICKY RICE

Představte si thajské pláže zalité sluncem nebo horké ulice Bangkoku. Je zrovna květen a sezóna manga vrcholí. Na každém rohu tak pouliční prodavači krájí nádherná žlutá zralá manga, po kterých se turisté i místní mohou utlouct. Mango se v Thajsku dá koupit nakrájené na kousky zasypané kousky chilli a cukrem, velmi oblíbená varianta je ale s tzv. lepivou rýží a kokosovou zálivkou. Ve stáncích i restauracích ji najdete pod názvem mango sticky rice (thajsky Khao Niaw Mamuang). Je to skvělý dezert, který je jednoduše kombinací místních typických ingrediencí – rýže, kokosového mléka a manga. Ačkoli vznikl v thajské kuchyni, najdete jej také v dalších zemích jihovýchodní Asie, jako je Vietnam, Laos nebo Kambodža.

Lepivá rýže byla původně spíš ze severu Thajska, kde z ní jedlíci rukou tvarují malé kuličky, které pak putují přímo do pusy. Jako běžnou přílohu ji ale najdete kdekoli po Thajsku. Na této stránce najdete také nejrychlejší způsob, jak připravit thajskou rýží, pokud nemáte rýžovar.

Mango sticky rice - thajská lepivá rýže s mangem - Ochutnejte svět

Recept na thajskou lepivou rýži s mangem

Co potřebujete

  • 1 hrnek thajské lepivé rýže (rýže s vysokým obsahem glutenu)
  • 1 mango
  • 2,5 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžové mouky nebo kukuřičného škrobu
  • špetka soli

Jak na to

  1. Nejprve je třeba si připravit rýži. Jednou možností je příprava v rýžovaru, pak stačí rýže namočit přes noc ve vodě a poté vařit v rýžovaru 20 až 30 minut v páře.
  2. Druhou možnost zvládne každý doma sám bez pomoci rýžovaru, a to v mikrovlnce. Rýží namočte na 10 minut do teplé vody, poté promíchejte a vodu slijte. Rýži pak dejte do misky, kterou můžete dát do mikrovlnky, protože ji teplo nepoškodí. Přidejte 1 a kousek hrnku vody a promíchejte. Přikryjte misku talířem a zapněte mikrovlnku na 3 minuty. Poté rýži s vodou promíchejte, znovu přikryjte talířem a zapněte mikrovlnku na další 3 minuty. Poté zkontrolujte, zda už je rýže hotová nebo potřebují další 3 minutky (závisí na výkonu trouby). V případě potřeby přidávejte čas po 3 minutách, dokud nebude rýže průhledná a na skus měkká.
  3. Kokosové mléko nebo kokosovou smetanu dejte do hrnce, přidejte cukr a sůl. Zahřejte, dokud se nerozpustí.
  4. Polovinu oslazeného kokosového mléka přelijte přes uvařenou rýži, kterou poté promíchejte a přikryjte v misce pokličkou. Rýže částečně mlékem nasákne a bude mít příjemnou kokosovou chuť.
  5. Druhou polovinu mléka vraťte na sporák. Ve skleničce si smíchejte rýžovou mouku nebo kukuřičný škrob s trochou vody a vlijte do mléka. To se díky tomu lehce zahustí.
  6. Za stálého míchání vařte asi 5 minut.
  7. Mango nakrájejte na plátky nebo na kostičky.
  8. A budeme servírovat! Rýži můžeme servírovat buď v misce, na talíři nebo z ní můžeme vytvarovat koule nebo podlouhlé pásky. Rozhodnutí nechám na vaší trpělivosti 🙂
  9. Poté rýži před jídlem bohatě polijte zahuštěným kokosovým mlékem a vedle ní naskládejte kousky šťavnatého manga jako přílohu. A skvělá snídaně nebo dezert je na světě!

Mango sticky rice - thajská lepivá rýže s mangem - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Thajská sladká rýže s mangem MANGO STICKY RICE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *