Libanonský TABBOULEH – bulgur, petržel a máta

Hledáte inspiraci pro letní dny? Vyzkoušejte libanonský salát, jehož králem je petržel. Jídla je typické pro oblast Levanta, což je oblast východního středomoří/Blízkého východu. Jeho původ můžeme vystopovat v horkých horách Libanonu a Sýrie.

Tabbouleh patří mezi typická arabská mezze, což je pojem označující malá  jídla servírovaná buď k alkoholu, nebo jako předkrm před hlavním jídlem. Tabbouleh se servíruje na listu římského salátu. Vzhledem k tomu, že je oblíben v různých zemích, můžete jej na cestách ochutnat pod různými názvy (a v různých variacích): kısır v Turecku, eetch v Arménii, tambouli na Kypru. Zajímavé je, že jej libanonští imigranti přivezli také do Dominikánské republiky, kde se servíruje jako tipile.

Co je důležité o tomto salátu vědět, je, že jeho hlavní ingrediencí není ani bulgur, ani rajčata, ale petržel. Rozhodně jí tedy nešetřete!

Tabbouleh - libanonský petrželový salát - Ochutnejte svět

Recept na libanonský tabbouleh

Co potřebujete

  • půl hrnku bulguru
  • 3 větší rajčata
  • půl cibule
  • 3 hrsti petržele
  • půl hrsti máty
  • 3 cm okurky
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Jak na to

  1. Uvařte bulgur – jednou možností je vařit ve vroucí osolené vodě 15-20 minut, než bulgur změkne. Druhou variantu je zalít bulgur vroucí vodou, pečlivě zakrýt a nechat odstát cca 1 hodinu.
  2. Nasekejte najemno čerstvou petržel a mátu.
  3. Z rajčat vydlabejte semínka, pevnou dužinu nakrájejte na drobné kousky, stejně jako okurku. Cibuli nasekejte najemno.
  4. Ingredience promíchejte, zalijte bohatě olivovým olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem.

Někdy se tabbouleh připravuje den předem, aby bulgur nasákl citronovou šťávou. Rajčata je však dobré vždy přidat až těsně před podáváním, aby si udržely svou konzistenci. K bulguru se také v některých variacích přidává směs koření, která se jmenuje bahārāt a obsahuje černý pepř, nové koření, koriandr, skořici, papriku a muškátový oříšek.

Libanonský salát tabbouleh - Ochutnejte svět

Chcete ochutnat další jídla, která se servírují jako tradiční arabská mezze? Mrkněte se na moje tipy:

Shrnutí
recipe image
Recept na
Libanonský TABBOULEH - bulgur, petržel a máta
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

3 thoughts on “Libanonský TABBOULEH – bulgur, petržel a máta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *