Korejské smažené kuře YANGNYEOM TONGDAK

Korejské smažené kuře, které je šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu s neodolatelnou sladko-pikantní chutí. V korejštině mají tyto smažené kuřecí kousky komplikovaný název Yangnyeom Tongdak (korejský přepis 양념통닭). Yangnyeom v překladu znamená „ochucené“, tongdak znamená „celé kuře“. Jak tento název napovídá, jídlo se připravuje z celého kuřete, jehož různé části se nakrájí na menší kusy, které se dále zpracovávají – nejprve dvakrát smaží, poté namáčí do připravené omáčky. Mezi nejoblíbenější části kuřete pro tuto přípravu ale patří křidýlka.

Tento způsob přípravy kuřete je populární po celé Jižní Korei nejen jako hlavní jídlo, ale také jako předkrm nebo jako pochutina k pivu. Připravuje se především ve specializovaných restauracích. Dnes je však tento recept populární po celém světě a já po prvním ochutnání musím konstatovat, že naprosto chápu proč 🙂

Korejské smažené kuře Yangnyeom Tongdak

Recept na korejské smažené kuře

Co potřebujete

  • kuřecí maso podle vlastního výběru: například 2 kuřecí prsa nebo 8 kuřecích křidýlek
  • sůl
  • pepř

Na obalení masa

  • čtvrt hrnku mouky (rýžové nebo běžné hladké)
  • čtvrt hrnku škrobu (kukuřičného nebo bramborového)
  • půl hrnku vody

Na omáčku

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička chilli pasty (kochujang), případně 2 malé chilli papričky (např. bird´s eye chilli papričky)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce medu
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 1 lžíce vinného octu
  • 3 lžíce cukru
  • sezamové semínko

Jak na to

  1. Nakrájejte kuřecí maso na velké podlouhlé kusy, které se velikostí budou podobat větším nugetám.
  2. Jednotlivé kousky dobře osolte a opepřete. Na pánvi si rozehřejte několikacentrimetrovou vrstvu oleje na smažení.
  3. V misce rozkvedlejte mouku s kukuřičným škrobem a vodou. Získáte těstíčko, pokud by bylo příliš řídké, přidejte ještě lžíci mouky.
  4. Dejte přímo do misky s těstíčkem kuřecí kousky. Kuře vytahujte obalené těstíčkem a postupně vkládejte do rozehřátého oleje
  5. Smažte kousky kuřete 10 minut, pak je vytáhněte a nechte chvíli odpočinout. Pak kousky smažte znovu asi 5 minut dozlatova.
  6. Mezitím si začněte připravovat omáčku. Nasekejte si česnek, zázvor a případně také chilli papričky na drobné kousky.
  7. Na pánvi rozehřejte sezamový olej, poté vhoďte nasekané ingredience.
  8. Chvíli smažte, aby uvolnily svou vůni a chuť, poté přidejte med a sojovou omáčku. Dobře promíchejte, aby se med smíchal s omáčkou a nezačal se připalovat.
  9. Poté přidejte ocet a cukr. Za občasného míchání nechte všechny ingredience povařit a spojit se. Po chvíli omáčka lehce zhoustne. Chuťové bude omáčka dost ostrá, ale nebojte se, skvělé doplní smažené kuřecí kousky, které jsme téměř neochucovali.
  10. Jakmile máte kuřecí kousky osmažené dozlatova, můžete je naskládat přímo do pánve s omáčkou. Za pomoci dřevěné špachtle kousky s omáčkou promíchejte, aby se celé obalily.
  11. Vytáhněte kousky kuřete na talíř a zalijte omáčkou, která vám zbyla v pánvi. Bohatě posypejte sezamovým semínkem. Servírujte jen tak samotné s čerstvým pečivem nebo s bílou rýží.Korejské smažené kuře Yangnyeom Tongdak

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *