Japonský cheesecake チーズケーキ

Jak se stalo, že klasický americký cheesecake zdomácněl v v Japonsku? Poví nám to příběh imaginární postavičky kuchaře, který se jmenuje Uncle Tetsu neboli strýček Tetsu. Ten se narodil po druhé světové válce v době americké okupace Japonska, kdy do země s Američany proudily také jejich kulturní zvyky a kuchyně. Uncle Tetsu v dospělosti vedl malý obchůdek se sladkostmi v ulici Oyafukou, která byla známá americkým jídlem. V roce 1985 připravil lehčí verzi slavného amerického receptu a japonský cheesecake si brzy získal popularitu po celém Japonsku a později i po celém světě.

Japonský cheesecake se také označuje jako souflée cheesecake, díky své pěnovité a nadýchané konzistenci. Jeho příprava je přitom jednoduchá a troufám si říct, že i rychlejší než u klasického cheesecaku. Internet také nadchla verze japonské blogerky Ochikeron, která vytvořila recept na tento cheesecake ze tří ingrediencí. Na její světoznámé video se můžete mrknout na Youtube.

Japonský cotton souflée cheesecake - Ochutnejte svět

Recept na japonský cotton souflée cheesecake

Co potřebujete

  • 200 ml smetany
  • 250 g krémového sýra
  • 6 vajec
  • 100 + 25 g moučkového cukru
  • 60 g hladké pšeničné mouky
  • 15 g hladké kukuřičné mouky
  • 2 lžičky citronové šťávy

Medová poleva

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce másla

Jak na to

  1. Oddělte si bílky od žloutků. Žloutky si dejte do šlehací nádoby a přidejte 25 g cukru. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Přidejte krémový sýr a šlehačku. Prošlehejte tak, aby se všechny ingredience spojily. Přisypejte pšeničnou i kukuřičnou mouku, přidejte citron a dobře promíchejte.
  3. Nyní si připravíme sníh. Bílky šleháme, dokud není tuhý. Poté přidáme 100 g cukru a znovu šleháme, dokud sníh není hladký, pevný a lesklý.
  4. Sníh přimícháme k sýrové směsi – nejprve jen jeho třetinu, jakmile zapracujeme, přidáme druhou třetinu, znovu velmi lehce promícháme a poté zapracujeme zbytek.
  5. Nalijte do formy vymazané máslem a vyložené pečicím papírem.
  6. Cheesecake by se měl péct ve vodní lázni – pečicí forma s těstem se vloží do větší nádoby, která je naplněná vodou. Obě nádoby se poté vloží do trouby.
  7. Pečte v troubě na 160 °C. Celková doba pečení je 1 hodina. Pokud se ke konci vaření povrch cheesecaku nezbarvuje dohněda, poté na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 180 °C.
  8. Připravte si polevu – rozehřejte na malé pánvi med, cukr a másla. Nalijte přes upečený cheesecake.
  9. Nechte vychladnout a můžete servírovat 🙂

Japonský cotton souflée cheesecake - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Japonský cheesecake
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *