Japonské zelné placky – OKONOMIYAKI

Co je okonomiyaki (japonsky お好み焼き)? Tomuto tradičnímu japonskému pokrmu se často říká japonská pizza nebo japonské palačinky. Je to velmi jednoduchý recept, který má nekonečně mnoho variací. Existují ale dva základní druhy okonomiyaki pojmenované podle měst, kde se běžně připravují: jeden je styl Osaka, druhý Hiroshima. Styl Osaka je jednodušší a právě tomuto receptu bude věnován tento příspěvek.

V překladu okonomiyaki znamená „to, co máte rádi„, stačí tedy dodržet základní přísady a dále kouzlit podle vlastních chutí a dostupných ingrediencí. I mezi základními ingrediencemi se ale najdou některé hůře dostupné. Patří mezi ně především prášek dashi no moto, vločky nori a omáčka okonomi. Prášek dashi no moto slouží k přípravě japonského rybího vývaru, balení s 50 g tohoto instantního vývaru stojí kolem 60 Kč. Sehnat jej můžete v různých internetových obchodech, někdy se objeví ve větších prodejnách zdravé výživy. Pokud si chcete připravit jídlo bez dashi, nahraďte jej kuřecím bujónem. Na podobných místech jako dashi se prodávají i vločky nori – jde o kousíčky sušené řasy, kterými se posype okonomiyaki před servírováním. Balení s 80 g řasy (které vám vydrží dlouho) stojí kolem 110 Kč, opět k dostání na internetu nebo ve zdravé výživě.

Poslední ingrediencí je omáčka okonomi – jde o speciální omáčku, která se podává pouze k tomuto jídlu, běžně se jídlo servíruje také s omáčkou Tonkatsu. A právě tuto omáčku si můžete z běžně dostupných ingrediencí připravit i doma, součástí tohoto receptu je tedy zjednodušená verze Tonkatsu omáčky.

Japonské Okonomiyaki - Ochutnejte svět

Recept na japonské okonomiyaki

Co potřebujete

Základ:

  • 1 malé zelí
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžička dashi (příp. kousek kuřecího bujónu)
  • vepřové maso (vepřový bok, případně jiný kousek, pokud upřednostňujete méně tučné maso, případně můžete maso úplně vynechat)

Na ozdobení:

  • majonéza
  • omáčka Okonomi nebo Tonkatsu
  • jarní cibulka
  • vločky z řasy Nori

Na omáčku Tonkatsu:

  • 5 lžic worchesterové omáčky
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce cukru

Jak na to

  1. Zelí nakrájejte na velmi tenké podlouhlé nudličky. Smíchejte s moukou, vodou, vejci a dashi. Těsto by mělo obsahovat především zelí a vejce, mouka a voda slouží jen k tomu, aby kousky zelí spojily dohromady a vytvořily placku, na jejich množství je tedy možné ubrat podle velikosti zelí.
  2. Rozpalte středně velkou pánev s trochou slunečnicového oleje (je možné použít také sezamový olej), poté naneste vrstvu zelného těsta vysokou asi 1 cm. tento recept vystačí na dvě středně velké placky.
  3. Zatímco se okonomiyaki opéká z jedné strany, nakrájejte vepřové maso na tenké plátky, v případě potřeby rozkrojte na menší kousky, aby nebyly příliš dlouhé. Položte na placku 3-4 připravené plátky masa a jemně zatlačte do těsta.
  4. Po cca 5 minutách, kdy je okonomiyaki měly z jedné strany opečené dozlatova, placku obraťte. Pečte z druhé strany dalších 5 minut. Během této doby by se mělo dostatečně propéct jak zelné těsto, tak maso.
  5. Pro přípravu Tonkatsu omáčky smíchejte ingredience a nechte chvíli odpočinout, aby se rozpustil cukr.
  6. Na talíř položte zelné těsto masem nahoru, potřete vrstvou Tonkatsu omáčky, poté zastříkejte majonézou. Posypte nakrájenou jarní cibulkou a nakonec vločkami řasy nori.Japonské zelné placky okonomiyaki - Ochutnejte svět
  7. Servírovat můžete s mističkou majonézy a Tonkatsu omáčky pro případ, že by si chtěl Okonomiyaki někdo dochutit.

Varianty okonomiyaki

Jak jsme již zmínili, existují různé varianty okonomiyaki. Recept můžete připravit bez vepřového masa, případně jej můžete nahradit či doplnit jinými ingrediencemi. Nejznámějšími variantami jsou v Japonskou tyto:

  • Kaki Okonomiyaki: do těsta jsou vnímchány ústřice, pak se nepřidává žádné maso
  • Ebi Okonomiyaki: krevety zamíchané do těsta, vepřové maso můžete, ale nemusíte přidat

 

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Japonské zelné placky - OKONOMIYAKI
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *