Pravé italské TIRAMISU s mascarpone

Určitě jste již ochutnali ten nadýchaný nasládlý krém, který kontrastuje s hořkou chutí kávy a kakaa. Určitě jste ho zkusili v různých variacích, doplněný ovocem nebo jen tak v tradičním podání. Napadlo vás ale připravit si tiramisu doma? Stačí jen pár ingrediencí, dvacet minut vašeho času a tento skvělý dezert bude na světě. Tak do toho!

Nejprve si o něm ale něco řekneme. Jak je to u každého oblíbeného receptu, soupeří o se o jeho původ mezi několika regiony. Jedna z pravděpodobnějších historek nás zavádí do 60. let minulého století do restaurace v italském Trevisu, kde poprvé tiramisu připravil majitel restaurace Roberto Linguanotto spolu se svou učednicí Francescou Valori, který se zamlada jmenovala – TIRAMISU! Původně se tiramisu připravovalo v kruhové formě, nyní se často připravuje také v hranatých nádobách nebo v menších skleničkách.

Klasické recepty se shodují na použití piškotů, mascarpone, vajec, kakaa a kávy. Naopak použití konkrétního typu alkoholu je předmětem diskuzí. V tradičních receptech se používá Marsala víno (klasické italské desertní víno), jiné verze doporučují více dostupnější mandlový likér amaretto, ale i jiné likéry.

Pravé italské tiramisu - Ochutnejte svět

Recept na italské tiramisu z mascarpone

Co potřebujete

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 200 ml kávy (espresso)
  • 1 velký panák Marsala vína nebo amaretta
  • 2 balíčky cukrářských piškotů (piškoty Savoiardi)
  • kakao

Pravé italské tiramisu - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem.
  2. Bokem si vyšlehejte do tuhé pěny vaječné bílky.
  3. K žloutkům přidejte mascarpone a pořádně promixujte, aby vám v krému nezůstaly žádné hrudky.
  4. Postupně přidávejte vyšlehaný sníh a lehce vařečkou zapracovávejte do krému tak, aby zůstal nadýchaný.
  5. V hlubokém talíři smíchejte kávu s alkoholem (víno/ammaretto).
  6. Připravte si nádobu s vyššími okraji. Postupně namáčejte piškoty do kávy tak, aby lehce nasákly. Pokládejte je vedle sebe tak, abyste pokryli celé dno nádoby. Pak na ně lehce natřete první vrstvu krému tak, aby krém vyplnil všechny mezery mezi piškoty a zároveň aby na piškotech byla 0,5-1 cm vrstva.
  7. Položte další vrstvu piškotů a poté znovu krém. Střídejte dokud nevypotřebujete všechny piškoty i krém.
  8. Nakonec lehce posypte kvalitním hořkým kakaem.
  9. Nechejte odležet několik hodin v lednici. Nejlepší je na druhý den!

Pravé italské tiramisu - Ochutnejte svět

P1190510

Shrnutí
recipe image
Recept na
Pravé italské TIRAMISU s mascarpone
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

2 thoughts on “Pravé italské TIRAMISU s mascarpone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *